O nouă pompă cardiacă, dezvoltată de o companie din Franţa, a fost implantată cu succes la primul pacient, în cadrul unui studiu care vizează verificarea siguranţei dispozitivului. Anunţul a fost făcut miercuri de dezvoltatorul dispozitivului, compania franceză CorWave.
Noua pompă a fost implantată în premieră unui pacient din Sydney la sfârşitul lunii mai. În prezent, pacientul "se simte bine, la mai mult de treizeci de zile de la procedură, şi a fost externat", a precizat compania CorWave, într-un comunicat citat de Agerpres.
Totuşi, acesta este doar un prim pas, care nu permite încă o concluzie privind siguranţa dispozitivului, fiind nevoie de o monitorizare mult mai lungă.
"Misiunea noastră este de a ajuta chirurgii cardiaci şi cardiologii să salveze pacienţii cu insuficienţă cardiacă, o afecţiune care pune viaţa în pericol, în special insuficienţa cardiacă avansată, şi nu numai să-i salveze, ci şi să le ofere o viaţă activă, departe de spital", a declarat directorul general al CorWave, Louis de Lillers, pentru AFP.
Inventată de un inginer de la Şcoala de Arte şi Meserii, Jean-Baptiste Drevet, care a fost inspirat "de înotul ondulatoriu al animalelor acvatice", această tehnologie permite "reglarea automată a fluxului sanguin în funcţie de activitatea pacientului, fie în repaus, fie în mişcare", potrivit companiei.
Această nouă pompă, care foloseşte o membrană ondulatorie în loc de rotor, îşi propune să reducă complicaţiile grave asociate cu dispozitivele actuale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale şi sângerările, şi să permită pacienţilor să îşi reia activităţile zilnice.
"Este o piesă mobilă extrem de fiabilă, care va oferi un flux pulsat precum inima nativă, care va păstra efectele bătăilor inimii şi va menţine pulsul", a explicat şeful companiei, fondată în 2012 şi care are peste 80 de angajaţi.
"Folosim pompe rotative de 27 de ani, iar chirurgii cardiaci din întreaga lume aşteaptă o nouă tehnologie", a completat managerul.
CorWave a obţinut o finanţare de peste 80 de milioane de euro, în special din fonduri specializate în domeniul sănătăţii, cum ar fi Sofinnova Partners şi Novo Holdings, şi datorită sprijinului din partea Consiliului European pentru Inovare (EIC) şi Bpifrance.
Potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii, insuficienţa cardiacă afectează peste 64 de milioane de oameni din întreaga lume.
Pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă au o speranţă de viaţă foarte limitată fără intervenţie, dar opţiunile de tratament rămân limitate: transplanturi de inimă, combinate cu terapie anti-rejecţie, sau dispozitive de suport circulator, cum ar fi pompe sau inimi artificiale.