Cercetătorii de la Comisia Franceză pentru Energie Atomică (CEA) au realizat o premieră mondială în imagistica cerebrală pediatrică, obţinând imagini de înaltă rezoluţie ale creierului unui copil de şase ani, folosind un RMN de 7 Tesla. Această tehnologie avansată a fost adaptată pentru a studia creierul în dezvoltare, oferind detalii precise despre structura şi funcţionarea acestuia.
Dr. David Germanaud, neurolog pediatru la Institutul Robert Debré şi cercetător la CEA, a subliniat importanţa acestei realizări, menţionând că RMN-ul de 7 Tesla permite observarea creierului la nivel de detalii individuale, deschizând noi perspective pentru înţelegerea tulburărilor de neurodezvoltare şi a bolilor cerebrale la copii.
RMN-ul de 7 Tesla (o unitate de măsură numită în onoarea fizicianului sârb Nikola Tesla), comparativ cu aparatele cu rezonanţă magnetică de 1,5T sau 3T, folosite de obicei în spitalele universitare, permite observarea „detaliilor fine ale creierului, vascularizaţia, metabolismul cerebral şi activitatea acestuia la nivel individual", a explicat medicul.
De asemenea, la nivelul cortexului cerebral „pot exista mici malformaţii responsabile pentru anumite epilepsii infantile: atunci când le detectăm din timp, putem, la unele dintre ele, să sugerăm intervenţia chirurgicală, să îndepărtăm leziunea şi să vindecăm epilepsia, şi cu cât o facem mai devreme, cu atât mai bine", a menţionat dr. Germanaud.
În cadrul unui proiect de cercetare de trei ani, echipa de la CEA va studia cerebelul şi cortexul cerebral la circa 100 de copii, împărţiţi în trei grupuri: copii cu epilepsie, copii cu tulburare din spectrul alcoolismului fetal şi un grup de control.
Abordarea va permite identificarea unor malformaţii cerebrale subtile, care pot fi responsabile pentru diverse afecţiuni neurologice.
Instalat din 2007 la un centru de cercetare CEA (Neurospin) de pe platoul Saclay (Essonne), puternicul RMN care a produs aceste imagini este folosit deja pentru adulţi.
Adaptarea acestei tehnologii pentru utilizarea la copii şi obţinerea aprobării de la autorităţile sanitare pentru această utilizare au necesitat câţiva ani de cercetare şi dezvoltare, au explicat cercetătorii, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, informează Agerpres.
Această inovaţie tehnologică reprezintă un pas semnificativ în cercetarea neuroştiinţifică pediatrică, oferind instrumente mai precise pentru diagnosticarea şi înţelegerea bolilor cerebrale la copii, au adăugat aceştia.
Creierul unui copil de 6 ani în rezoluţie foarte înaltă. (CEA)