Oamenii de ştiinţă lucrează la crearea unui nou vaccin împotriva cancerului care ar putea „detecta etapa precanceroasă a celulelor” şi ar putea opri boala cu până la douăzeci de ani înainte ca aceasta să se dezvolte.
Cercetările vizează găsirea unor modalităţi de a opri dezvoltarea cancerului. Gigantul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) şi Universitatea Oxford au făcut echipă pentru a crea un vaccin care vizează celulele în stadiul precanceros.
Universitatea deţine o expertiză de vârf la nivel mondial în studiul biologiei precanceroase, cum ar fi prin identificarea şi secvenţierea neoantigenelor, care sunt proteine ce se formează pe celulele canceroase şi care pot fi o ţintă pentru medicamente.
Cancerul „nu vine de nicăieri”, spune prof. Sarah Blagden, directorul noului proiect de cercetare vorbind despre dezvoltarea unui nou vaccin „pre-cancer” care ar putea viza boala mai devreme.
„Mereu ne imaginăm că ar dura aproximativ un an sau doi ani pentru a se dezvolta în corpul dumneavoastră, dar, de fapt, ştim acum că cancerele pot dura până la 20 de ani, uneori chiar mai mult, pentru a se dezvolta - în timp ce o celulă normală face tranziţia pentru a deveni canceroasă”, a declarat ea luni pentru BBC.
„Ştim că, de fapt, în acel moment, majoritatea cancerelor sunt invizibile atunci când trec prin această etapă, pe care acum o numim pre-cancer. Prin urmare, scopul vaccinului nu este împotriva cancerului deja dezvoltat, ci, de fapt ,să imunizeze organismul împotriva stadiului de precancer”, spune ea.
Programul de imuno-prevenţie a cancerului a fost lansat pe fondul mai multor progrese tehnologice şi ştiinţifice care au făcut posibil potenţialul vaccinurilor împotriva precancerului, a adăugat prof. Blagden.
„Suntem norocoşi pentru că au existat progrese tehnologice uriaşe, ceea ce înseamnă că suntem capabili să detectăm indetectabilul”, a precizat ea. „Aşa am reuşit să ne dăm seama ce caracteristici au aceste celule în momentul în care se transformă în cancer şi, astfel, putem concepe un vaccin care să vizeze în mod special acest lucru”, a explicat cercetătoarea.
Ca parte a acordului, gigantul farmaceutic britanic va investi peste 50 de milioane de euro pe parcursul a trei ani în acest program, care va analiza modul de identificare a vulnerabilităţilor celulelor precanceroase cu ajutorul vaccinurilor sau al medicamentelor ţintite.
În prezent, peste 385.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an în Regatul Unit, iar peste 167.000 de persoane vor muri anual din această cauză, conform datelor de la Cercetarea Cancerului UK.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de boală din Regatul Unit, urmat de cancerul de prostată, cancerul pulmonar şi cancerul intestinal, (colorectal) care, împreună, reprezintă aproape jumătate din totalul deceselor cauzate de cancer.
Aflaţi din acest video ce fac cercetătorii de la Oxford Cancer în domeniul noilor terapii