Noi ţinte de tratament împotriva cancerelor rezistente, identificate de cercetători

Noi ţinte de tratament împotriva cancerelor rezistente, identificate de cercetători

Un nou studiu deschide perspective promiţătoare pentru oncologia modernă, vizând tipuri de cancer care lasă adesea pacienţii fără opţiuni eficiente de tratament. Descoperirile recente ar putea schimba abordarea terapeutică în tratamentul cancerelor pulmonare, cerebrale şi pancreatice rezistente, propunând o combinaţie de medicamente ce îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire.

O potenţială ţintă pentru medicamentele experimentale care blochează PRMT5, o enzimă naturală de care unele tumori depind mai mult pentru a supravieţui, a fost identificată de cercetători ai Centrului de Cercetare Oncologică din cadrul Institutului Fralin pentru Cercetare Biomedicală, din cadrul Universităţii Virginia Tech.

Un studiu, publicat marţi, în revista Cancer Research, prezintă rezultatele unor cercetări care ar putea ghida dezvoltarea de noi terapii pentru unele tipuri de cancer pulmonar, cerebral şi pancreatic rezistente la tratamente.

Cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces oncologic la nivel mondial. Rata de supravieţuire la cinci ani este sub 15% pentru pacienţii cu cancer pancreatic şi chiar mai mică în cazul glioblastomului.

Tratamentul eşuează adesea în cazul acestor cancere. Descoperirile sugerează că inhibitorul PRMT5 ar putea reprezenta o nouă abordare puternică pentru anumite forme de cancer greu de tratat.

„Folosind screeningul genetic, am descoperit o nouă combinaţie de medicamente care aparent funcţionează. Cu un singur medicament, tumorile pot dezvolta rapid rezistenţă. În toate cazurile, combinaţia de tratament este mai eficientă în distrugerea celulelor decât monoterapia cu agenţi chimioterapici, şi a dus la regresii completă a cancerului”, a declarat conf. univ. Kathleen Mulvaney de la Institutul Fralin, citată într-un comunicat.

Multe dintre aceste tumori solide au în comun o caracteristică genetică: lipsa genelor CDKN2A şi MTAP, gene care în mod normal suprimă tumorile şi reglează creşterea celulară. Fără ele, cancerele devin dependente de PRMT5 şi, în acest fel sunt vulnerabile la medicamente care blochează această enzimă.

Echipa analizat date genetice de la mii de pacienţi cu cancer disponibile prin platforma cBioPortal.

Folosind instrumente de editare genetică CRISPR, cercetătorii au identificat o combinaţie de terapii care s-a dovedit promiţătoare în tratarea cancerului în modele preclinice.

Echipa a aplicat tehnologia CRISPR pentru a analiza căi biologice dintr-o gamă largă de probe şi pentru a determina care gene fac celulele canceroase mai vulnerabile la inhibitorii PRMT5 şi ce combinaţii ar putea îmbunătăţi răspunsul terapeutic şi rezultatele pe termen lung.

Se estimează că 5% dintre toţi pacienţii cu cancer, aproximativ 80.000 până la 100.000 pe an în Statele Unite, ar putea beneficia de terapiile identificate, potrivit autorilor.

Utilizând inhibitori PRMT5 împreună cu medicamente care blochează un sistem de semnalizare ce indică celulelor canceroase când să se dezvolte, să se dividă sau să se oprească, cunoscut drept calea MAP kinază, cercetătorii au identificat tratamente potenţiale pentru studii clinice.

„Am descoperit, de asemenea, o serie de gene care interacţionează cu semnalizarea PRMT5 în cancer, gene care nu erau anterior cunoscute”, a adăugat Mulvaney.

Pe lângă cancerele pulmonare, cerebrale şi pancreatice, tratamentul se arată promiţător şi pentru anumite forme de melanom şi mezoteliom.

În modelele animale şi în culturile celulare derivate din ţesuturi de la pacienţi, membrii echipei de cercetare au observat rezultate promiţătoare în urma testării acestor potenţiale terapii.

viewscnt