Compania Unifarm a fost înfiinţată pentru ca Ministerul Sănătăţii să poată rezolva operativ situaţiile speciale, de excepţie, ce pot apărea în activitatea complexă în vederea asigurării unei bune stări de sănătate a populaţiei. Din 2022, Unifarm s-a transformat într-o companie ce acţionează pe piaţa concurenţială, pentru obţinerea de profit. Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2025, publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, prevede că societatea va înregistra un profit net uriaş, de aproape 900 milioane lei, după conversia în acţiuni a datoriilor bugetare, aprobată în luna aprilie.
Bugetul companiei este prevăzut într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Astfel, bugetul Unifarm pentru acest an prevede venituri totale de 1,161 miliarde lei, cheltuieli totale de 253 milioane lei şi un profit brut de 908,5 milioane lei (profitul net fiind de 892,3 milioane lei).
Spre comparaţie, bugetul din 2024 al Unifarm, aprobat de Executiv, prevedea venituri totale de 181,42 milioane lei, cheltuieli totale de 357,76 milioane lei (mai mari cu 97% faţă de venituri) şi pierderi de 176,34 milioane lei.
Tot profitul net estimat a fi obţinut în acest an de către Unifarm va fi utilizat pentru “acoperirea pierderilor contabile din anii precedenţi”, potrivit proiectului de buget elaborat de Ministerul Sănătăţii, care trebuie, însă, aprobat de Guvern.
În 2020, în plină pandemie, Unifarm a fost folosită pentru a realiza achiziţii de urgenţă de medicamente şi de materiale sanitare pentru unităţile sanitare publice, iar pentru acest scop a primit un credit de 1,15 miliarde lei de la Ministerul Finanţelor, aflat în prezent în proces de restructurare.
În aprilie, Guvernul a aprobat conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare principale ale Unifarm, în valoare de 488,69 milioane lei, datorate şi neachitate la acel moment.
Compania estimează că va avea un număr mediu de 68 de angajaţi în acest an şi că va ajunge la 72 de angajaţi la finalul anului.