Compania biofarmaceutică americană Moderna a anunţat luni că a demarat un studiu clinic de faza 1 pentru testarea unui vaccin candidat împotriva HIV bazat pe tehnologia ARN mesager, folosită şi pentru dezvoltarea serului împotriva Covid-19. În cazul în care serul va fi autorizat, acesta ar putea fi produs în Africa, unde compania a anunţat o investiţie de circa 500 milioane dolari într-o fabrică de vaccinuri.
Studiul clinic de faza 1 este randomizat va include 100 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani cu rezultat negativ la testul pentru HIV.
În acest studiu clinic, cercetătorii vor evalua în principal dacă administrarea vaccinului ARN mesager va genera un răspuns specific din partea limfocitelor B şi dezvoltarea de anticorpi cu spectru larg de neutralizare (bnAbs).
Generarea de bnAbs este considerată în mediul ştiinţific o ţintă principală în vaccinarea anti-HIV şi un prim pas în procesul de imunizare.
Imunogenii testaţi în studiul clinic au fost dezvoltaţi de echipe de cercetare de la IAVI şi Scripps Research şi sunt introduşi în organism prin intermediul tehnologiei ARN mesager dezvoltate de Moderna.
Studiul este finanţat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH) din Statele Unite, care sponsorizează alte două studii clinice în care sunt testate vaccinuri împotriva Covid-19.
De asemenea, compania americană a anunţat că va construi o fabrică de vaccinuri în Kenya, prima sa investiţie în Africa, în care urmează să producă seruri bazate pe tehnologia ARN mesager, inclusiv vaccinuri împotriva Covid-19.
Investiţia este estimată la 500 milioane de dolari.
Moderna a obţinut venituri de 17,7 miliarde de dolari în 2021 din vânzarea vacinului spu anti-Covid-19, care a fost autorizat în peste 70 de ţări ale lumii. Compania dezvoltă şi alte vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager.