Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, experţii în sănătate îi îndeamnă pe oameni să privească dincolo de glicemie şi să recunoască rolul esenţial, dar deseori neglijat, al ficatului în dezvoltarea diabetului de tip 2. Deşi pancreasul este de obicei în centrul discuţiilor despre diabet, tot mai multe studii arată că MASLD (steatoza hepatică asociată disfuncţiei metabolice) joacă un rol major în declanşarea rezistenţei la insulină.1,2
Impactul MASLD asupra riscului de diabet: un apel urgent pentru creşterea gradului de conştientizare
Cercetările internaţionale arată că 26% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 suferă şi de MASLD, o afecţiune adesea trecută cu vederea, care rămâne de multe ori nediagnosticată până când evoluează spre forme mai grave.3 Deşi ficatul are un rol esenţial în reglarea glicemiei, metabolismul grăsimilor şi controlul inflamaţiei1,2 el este rareori inclus în programele de screening pentru diabet sau în discuţiile legate de tratament 4.
Legătura dintre bolile hepatice şi diabet este bine documentată, dar puţin înţeleasă de publicul larg.1,5 MASLD creşte semnificativ rezistenţa la insulină, punând o presiune suplimentară asupra pancreasului. În timp, acest efort constant poate duce la epuizarea celulelor beta şi, în final, la instalarea diabetului de tip 2.1,2,5
Persoanele care suferă de MASLD au un risc de 2 până la 5 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cele care nu au această afecţiune.5 Ambele boli au factori de risc comuni: alimentaţia dezechilibrată, sedentarismul şi disfuncţiile metabolice.1,2 Totuşi, deşi testarea glicemiei a devenit o practică de rutină în medicina preventivă, evaluarea sănătăţii ficatului rămâne rară, chiar şi în rândul persoanelor cu risc crescut.6 În timp ce mulţi oameni nu au auzit încă de MASLD, studiile confirmă eficienţa criteriilor sale de diagnostic în identificarea precoce a bolii ficatului gras.7 Acest lucru subliniază nevoia urgentă de educaţie bine-ţintită şi politici de sănătate publică care să aducă ficatul în centrul discuţiilor despre sănătate şi prevenţie.
Sănătatea ficatului – un element de bază al echilibrului metabolic
Consulturile preventive, educaţia şi depistarea timpurie a bolilor hepatice pot preveni complicaţii grave, precum hipertensiunea arterială şi bolile cardiovasculare.1,8 Sănătatea ficatului nu este o preocupare de nişă, ci reprezintă o componentă fundamentală a stării generale de sănătate. Prin menţinerea unui ficat sănătos, pacienţii pot gestiona mai eficient tensiunea arterială şi pot reduce riscul unor afecţiuni cronice pe termen lung.1,9
Îngrijirea activă a ficatului, prin controale periodice, informare publică şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, reprezintă o modalitate eficientă de a preveni complicaţiile înainte ca acestea să evolueze.1,8 Totodată, schimbări simple şi sustenabile, precum adoptarea unei diete echilibrate, activitatea fizică regulată şi controlul greutăţii, pot reduce semnificativ acumularea de grăsime hepatică şi pot îmbunătăţi parametrii metabolici.10
Ficatul este mai mult decât un organ metabolic de sprijin; el are un rol central în menţinerea sănătăţii pe termen lung. Susţinerea funcţiei hepatice poate contribui la reglarea glicemiei şi a tensiunii arteriale, doi factori-cheie în prevenirea complicaţiilor cronice asociate diabetului.1,9
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, oamenii sunt încurajaţi să adopte o abordare integrată a sănătăţii –începând prin a discuta cu medicul despre includerea analizelor hepatice în controalele de rutină, înţelegerea legăturii dintre funcţia ficatului şi controlul glicemiei, şi adoptarea unor paşi simpli, dar constanţi, pentru reducerea riscului pe termen lung.
Află mai multe
Pentru mai multe informaţii despre sănătatea ficatului, factorii de risc şi măsurile de prevenţie, adresaţi-vă medicului pentru un consult hepatic.
Pentru a afla mai multe despre Ziua Mondială a Diabetului şi a citi cele mai recente rapoarte, accesaţi: https://worlddiabetesday.org/.
Despre Opella
Opella este jucătorul care schimbă regulile jocului în domeniul îngrijirii personale, cu unul dintre cele mai concentrate şi valoroase portofolii – al treilea ca mărime la nivel global – pe piaţa produselor eliberate fără prescripţie medicală (OTC) şi a vitaminelor, mineralelor şi suplimentelor alimentare (VMS). Misiunea noastră este de a aduce sănătatea în mâinile oamenilor, făcând îngrijirea personală atât de simplă pe cât ar trebui să fie, pentru o jumătate de miliard de consumatori din întreaga lume – şi din ce în ce mai mulţi.
În centrul acestei misiuni se află cele 100 de branduri îndrăgite, o echipă globală de 11.000 de angajaţi, 13 unităţi de producţie de top şi 4 centre specializate în cercetare şi inovaţie. Cu sediul central în Franţa, Opella este producătorul unor branduri foarte apreciate de consumatori. Având certificare B Corp în la nivel global, suntem actori activi în călătoria către o lume mai sănătoasă – pentru oameni şi pentru planetă.



