O echipă de cercetători americani a creat o aplicaţie pentru smartphone, bazată pe inteligenţă artificială, care poate estima neinvaziv nivelul hemoglobinei şi depista anemia prin analiza fotografiilor unghiilor utilizatorilor. Această metodă neinvazivă, accesibilă şi uşor de utilizat promite să transforme modul în care este diagnosticată şi monitorizată o problemă de sănătate răspândită la nivel mondial, ce afectează milioane de persoane, oferind totodată o soluţie eficientă în zonele cu resurse medicale limitate.
Aplicaţia a fost testată pe un eşantion de 9.061 de persoane, iar rezultatele s-au dovedit a fi foarte precise în comparaţie cu valorile autodeclarate din hemogramele complete.
Datorită celor peste 1,4 milioane de utilizări, cercetătorii au putut realiza o hartă actualizată în timp real care reflectă prevalenţa anemiei în Statele Unite.
Specialiştii subliniază avantajele acestui instrument: este neinvaziv, uşor de folosit şi promiţător pentru depistarea şi monitorizarea pe scară largă a anemiei, mai ales în zonele cu acces limitat la servicii medicale.
De asemenea, aplicaţia poate fi utilizată pentru monitorizarea personalizată a sănătăţii, oferind indivizilor cu anemie posibilitatea de a-şi urmări nivelul hemoglobinei în timp.
Dezvoltarea aplicaţiei a fost realizată de cercetători de la Universitatea Emory şi Georgia Institute of Technology, ambele din Atlanta.
Potrivit Universităţii Emory, anemia afectează milioane de americani şi, pe lângă simptome precum oboseală şi dificultăţi de respiraţie, poate semnala afecţiuni mai grave, precum cancerul de colon sau bolile renale.
Identificarea precoce a afecţiunii este importantă pentru sănătatea populaţiei, dar depinde de accesul la analize medicale, un obstacol pe care această aplicaţie îşi propune să-l depăşească.
Studiul care detaliază această inovaţie a fost publicat marţi în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).