O nouă abordare în tratamentul unor boli neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer

O nouă abordare în tratamentul unor boli neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer

Cercetătorii au descoperit cum să blocheze moartea celulară, un prim pas esenţial în încetinirea bolilor neurodegenerative. Descoperirea a fost posibilă datorită tehnologiilor avansate de screening ale Centrului Naţional de Descoperire a Medicamentelor din Australia şi ar putea conduce la noi tratamente pentru afecţiuni precum Parkinson şi Alzheimer.

O echipă de cercetători de la Institutul australian Walter and Eliza Hall (WEHI) şi de la Centrul de Cercetare a Bolii Parkinson, din Melbourne, a identificat o moleculă mică ce poate bloca selectiv moartea celulară.

Studiul echipei oferă noi perspective asupra mecanismelor morţii celulare şi a modului în care acestea pot fi controlate.

Concluziile studiului, publicate în revista Science Advances, deschid calea către dezvoltarea unor medicamente neuroprotectoare de ultimă generaţie pentru afecţiuni degenerative care, în prezent, nu dispun de tratamente capabile să le încetinească progresia.

O nouă speranţă în lupta contra afecţiunilor degenerative

Milioane de celule sunt programate să moară zilnic în corpul nostru. Însă moartea prematură a celulelor cerebrale poate duce la afecţiuni degenerative, inclusiv la Parkinson şi Alzheimer. 

„În prezent nu există tratamente care să prevină moartea neuronilor şi să încetinească progresia bolii Parkinson. Orice medicament care ar putea realiza acest lucru ar fi revoluţionar”,  a declarat prof. Grant Dewson, coautor al studiului şi directorul Centrului de Cercetare a Bolii Parkinson de la WEHI, citat într-un comunicat.

Un studiu recent a avut ca obiectiv identificarea unor noi compuşi chimici care să blocheze moartea celulară şi care să poată fi utili în tratarea bolilor degenerative.

Pentru identificarea noilor molecule mici, echipa a colaborat cu cercetători din cadrul Centrului Naţional de Descoperire a Medicamentelor, cu sediul la WEHI.

Testarea rapidă a peste 100.000 de compuşi chimici a condus la descoperirea unui agent care inhibă eficient moartea celulară, prin acţiune asupra unei proteine implicate în acest proces.

Această moleculă mică ţinteşte o proteină ucigaşă numită BAX, care omoară celulele nervoase prin afectarea mitocondriilor - centralele energetice ale celulelor - şi o opreşte din funcţionare.

Deşi acest lucru nu este valabil pentru majoritatea celulelor, în cazul neuronilor, oprirea activităţii BAX ar putea fi suficientă pentru a limita moartea celulară, notează autorii.

O cercetare bazată pe decenii de studii inovatoare

Cercetarea actuală valorifică zeci de ani de descoperiri semnificative făcute de WEHI în studiul morţii celulare. O descoperire de pionierat din 1988 privind o proteină care opreşte moartea celulară programată a stârnit un interes major în domeniu şi a condus ulterior la dezvoltarea unui nou medicament pentru tratarea cancerului.

În timp ce terapiile care activează moartea celulară au schimbat radical abordarea unor tipuri de cancer, descoperirea unor inhibitori eficienţi pentru utilizare în bolile neurodegenerative s-a dovedit a fi o provocare.

Acum, pentru prima dată echipa a reuşit să oprească BAX să deterioreze mitocondriile şi să menţină celulele în viaţă folosind această moleculă.

Acest lucru ar putea deschide calea către inhibitori ai morţii celulare de generaţie nouă, capabili să combată afecţiunile degenerative.

Centrul de Cercetare a Bolii Parkinson de la WEHI îşi concentrează expertiza pe moarte celulară, semnalizarea ubiquitinei, mitocondrii şi inflamaţie, în căutarea unor terapii care să modifice evoluţia bolii Parkinson.

Centrul îşi concentrează eforturile pe o abordare integrată a bolii, cu scopul de a accelera identificarea de terapii care pot încetini evoluţia acesteia şi pot îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii celor afectaţi.

Această cercetare a fost susţinută de Bodhi Education Fund şi de Consiliul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Australia.

viewscnt