O nouă cale pentru oprirea inflamaţiei cronice, identificată de cercetători

O nouă cale pentru oprirea inflamaţiei cronice, identificată de cercetători

Descoperirea unei proteine-cheie ar putea transforma modul în care este abordată clinic inflamaţia persistentă. O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital au descoperit o strategie promiţătoare prin care inflamaţia cronică poate fi oprită, fără a afecta răspunsul natural al organismului la infecţii sau traumatisme. Această descoperire deschide calea unor tratamente mai precise şi mai puţin invazive, cu impact major asupra gestionării unor afecţiuni, precum artrita, boala ficatului gras şi alte afecţiuni inflamatorii.

Inflamaţia cronică se află la baza multor afecţiuni degenerative care afectează grav calitatea vieţii pacienţilor.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că pot opri inflamaţia cronică păstrând în acelaşi timp funcţia sistemului imunitar şi capacitatea celulelor de a răspunde pe termen scurt la leziuni şi boli, prin ţintirea unei proteine nou identificate, conform unui raport publicat săptămâna aceasta în revista Nature.

Inflamaţia cronică apare atunci când sistemul imunitar rămâne blocat într-o stare de suprasolicitare, aşa cum se întâmplă în afecţiuni persistente precum artrita, boala inflamatorie intestinală sau obezitatea.

Inflamaţia acută, manifestată, de exemplu, prin durere, febră, umflături şi roşeaţă, este rezolvată relativ repede de sistemul imunitar al organismului.

Cercetători americani de la Massachusetts General Hospital au descoperit acum că o proteină responsabilă pentru controlul genelor inflamatorii este degradată şi se pierde din celule în timpul inflamaţiei cronice.

În experimente efectuate în laborator, restabilirea acestei proteine, numită WSTF, a blocat inflamaţia cronică în celulele umane fără a interfera cu inflamaţia acută, permiţând astfel un răspuns imun adecvat la ameninţările pe termen scurt.

Echipa de la Mass General a proiectat un medicament care protejează WSTF împotriva degradării şi suprimă inflamaţia cronică prin blocarea interacţiunii acesteia cu o altă proteină din nucleul celulei.

Studiind probe de ţesut uman, cercetătorii au constatat că WSTF este pierdută în ficatul pacienţilor cu boala ficatului gras (MASH), dar nu şi în ficatul persoanelor sănătoase.

De asemenea, folosind celule prelevate din genunchii pacienţilor cu osteoartrită, supuşi intervenţiei chirurgicale de protezare articulară, cercetătorii au demonstrat că terapia de restaurare a WSTF reduce inflamaţia cronică din celulele inflamate ale genunchiului. Aceste descoperiri evidenţiază potenţialul dezvoltării unor tratamente noi, care vizează proteina WSTF, pentru combaterea bolilor inflamatorii cronice.

„Bolile inflamatorii cronice cauzează multă suferinţă şi mortalitate, dar încă avem multe de învăţat despre ce determină inflamaţia cronică şi cum o putem trata. Descoperirile noastre ne ajută să diferenţiem inflamaţia cronică de cea acută şi să identificăm o nouă ţintă pentru stoparea inflamaţiei cronice cauzate de îmbătrânire şi boli”, a declarat liderul studiului, Zhixun Dou, de la Spitalul Mass General. 

Cercetătorii subliniază faptul că sunt necesare studii suplimentară pentru a valida potenţialul terapeutic al restaurării proteinei WSTF într-un context mai larg şi pentru a elabora strategii specifice de ţintire a acestei proteine.

În plus, rezultatele sugerează că şi alte proteine similare ar putea fi implicate în inflamaţia cronică, deschizând astfel o direcţie promiţătoare pentru studiul şi tratamentul inflamaţiei.

Pierderea WSTF în timpul inflamaţiei cronice. Proteina WSTF se găseşte în mod normal în nucleul celulei. În celulele umane afectate de inflamaţie cronică, WSTF se deplasează din nucleu către citoplasmă, unde se adună în lizozomi, compartimente care descompun şi reciclează materialele celulare. Atunci când WSTF dispare din nucleu, celulele încep să producă factori inflamatori care amplifică inflamaţia. În această imagine, WSTF este reprezentat cu roşu, nucleul cu albastru, iar lizozomii cu verde. Semnalele portocalii indică zonele în care WSTF (roşu) şi lizozomii (verde) sunt prezente împreună în celulă.Credit: Mass General, 2 iulie 2025

viewscnt