Sute de mii de români suferă de boli autoimune. Prof. univ. dr. Liliana Gheorghe: Este important ca boala să fie descoperită la debut, înainte de a progresa

Sute de mii de români suferă de boli autoimune. Prof. univ. dr. Liliana Gheorghe: Este important ca boala să fie descoperită la debut, înainte de a progresa

Sute de mii de români suferă de boli autoimune, o categorie de afecţiuni în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului uman. În cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată sâmbătă, 5 iulie, la postul de televiziune B1 TV, invitaţii au discutat pe larg despre cauzele, simptomele, diagnosticul şi tratamentul acestor boli.

Invitaţii emisiunii au fost Prof. Univ. Dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, profesor de Gastroenterologie şi Hepatologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Conf. Univ. Dr. Răzvan Ionescu, medic primar medicină internă şi reumatologie, Dr. Alin Nicolescu, preşedinte al Societăţii Române de Dermatologie, şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afectiuni Cronice din România (COPAC).

Cele mai frecvente semne timpurii ale unei boli autoimune includ oboseala persistentă, durerile articulare şi erupţiile cutanate.

„Ceea ce este foarte caracteristic pentru semnele timpurii este nespecificitatea lor şi caracterul foarte subtil, ceea ce este de natură să facă pacientul să nu-şi dorească să ajungă la medic, pentru că nu consideră că este o problemă importantă”, a explicat Prof. Univ. Dr. Liliana Gheorghe, în cadrul emisiunii.

“Datoria noastră este să insistăm în rândul pacienţilor să nu ignore aceste simptome, să se prezinte la medic. (...) Numai în felul acesta poate afla dacă are o boală organică şi cu atât mai mult este important ca ea să fie descoperită la debut, înainte de a progresa, înainte de a produce complicaţii”, a completat medical.

Printre semnele timpurii ale unei boli autoimune se numără febra inexplicabilă, pierderea sau creşterea în greutate şi căderea părului. Aceste manifestări sunt uneori trecute cu vederea sau asociate cu alte afecţiuni minore.

Bolile autoimune nu sunt foarte rare şi afectează milioane de oameni la nivel mondial. Se estimează că aproximativ 5-8% din populaţie poate suferi de una sau mai multe afecţiuni autoimune.

În ultimii ani, numărul cazurilor raportate este în creştere, tendinţă care ar putea fi legată de o mai bună diagnosticare şi conştientizare, dar şi de factori de mediu sau stiluri de viaţă care influenţează sistemul imunitar, potrivit specialiştilor.

“Ştim că există o componentă genetică. Pentru unele boli, ştim că aceasta este importantă, depăşind 50%, dar pentru altele este mai degrabă o predispoziţie, nu neapărat implicare în apariţia bolii, La acest teren genetic, se adaugă, de cele mai multe ori, factori exteriori”, a explicat Conf. Univ. Dr. Răzvan Ionescu.

Persoanele cu boli autoimune trăiesc adesea cu simptome care nu sunt vizibile, cum ar fi durerea şi oboseala, făcându-le greu de înţeles de către cei din jur.

“Vorbim de pacienţi care la început au nişte dureri, care devin la un moment dat foarte obositoare, duc într-o stare de iritare şi de disconfort. Poate afecta viaţa de zi cu zi, viaţa familială, viaţa socială, inclusiv mersul la muncă poate deveni o povară”, a precizat Radu Gănescu.

Mulţi oameni ajung la medic abia când boala s-a agravat deoarece tendinţa este de a ignora simptomele subtile sau de a le considera trecătoare.

Simptome precum oboseala persistentă, dureri recurente, modificări ale pielii sau ale apetitului sunt uneori trecute cu vederea, deşi acestea pot indica o problemă de sănătate ce necesită evaluare medicală.

Comunicarea între medici este esenţială în cazul bolilor care se manifestă în diferite zone ale corpului.

„Cum le spun studenţilor şi rezidenţilor, nu tratez psoriazisul lui Gheorghe, eu îl tratez pe Gheorghe cu psoriazis. Şi Gheorghe cu psoriazis mai are şi alte afecţiuni, trebuie să-l abordez holistic. Şi atunci trebuie să găsesc un tratament care să-i acopere mai multe organe care ar putea să fie afectate şi pentru aceasta am nevoie şi de colegii mei din alte specialităţi”, a spus dr. Alin Nicolescu, în cadrul emisiunii.

Puteţi urmări integral înregistrarea emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical:

viewscnt