Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai mare asupra sănătăţii femeilor decât a bărbaţilor

Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai mare asupra sănătăţii femeilor decât a bărbaţilor

Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai puternic asupra sănătăţii femeilor decât asupra bărbaţilor, a constatat un studiu realizat de Universitatea din Aberdeen (Scoţia, Marea Britanie).

Astfel, comportamentele privind sănătatea şi sănătatea mintală a femeilor au fost mai afectate decât cele ale bărbaţilor în timpul pandemiei de Covid-19, potrivit studiului publicat în revista Social Science & Medicine, care  şi-a propus să înţeleagă dacă pandemia a influenţat în mod diferit comportamentele legate de sănătate ale femeilor şi bărbaţilor.

Echipa de cercetători, coordonată de profesorul Paul McNamee, de la Universitatea din Aberdeen, în colaborare cu specialişti de la Duke-NUS Medical School, din Singapore, şi Universitatea din Torino, a analizat date naţionale din studiul Understanding Society, colectate între ianuarie 2015 şi martie 2023, pentru a compara rezultatele dinaintea şi după pandemie.

Cercetătorii au examinat o varietate de comportamente legate de sănătate, inclusiv consumul de fructe şi legume, consumul de alcool şi activitatea fizică, analizând totodată şi indicatorii de sănătate mintală.

S-a constatat că, din ambele perspective, femeile au fost afectate mai negativ de pandemie decât bărbaţii. Studiul a arătat că femeile au raportat mai puţine zile în care au consumat fructe şi scăderi mai puţin semnificative ale consumului de alcool în timpul pandemiei.

Nivelul de suferinţă psihologică a crescut atât la femei, cât şi la bărbaţi în timpul pandemiei, însă creşterea a fost mai pronunţată în rândul femeilor.

Totodată, legătura dintre comportamentele sănătoase şi sănătatea mintală s-a diminuat în cazul femeilor în acea perioadă: adoptarea unui stil de viaţă sănătos nu a mai fost corelată semnificativ cu starea lor psihică.

În schimb, la bărbaţi aceste relaţii au rămas constante.

Înainte de pandemie, obiceiurile sănătoase ajutau mai mult la menţinerea echilibrului psihic al femeilor, dar în timpul pandemiei, acest beneficiu s-a observat mai clar la bărbaţi.

„Am constatat că femeile au raportat schimbări generale mai nefavorabile în comportamentele legate de sănătate decât bărbaţii în timpul pandemiei. Mai exact, au consumat fructe mai rar şi au redus mai puţin consumul de alcool. De asemenea, nivelul de suferinţă psihologică a crescut pentru ambele sexe, dar mai mult pentru femei”, a declarat prof. Paul McNamee, coordonatorul studiului, citat într-un comunicat.

Schimbările negative în comportamentele de sănătate ale femeilor, în comparaţie cu bărbaţii, s-au menţinut până în mai 2023, ceea ce sugerează că efectele pe termen lung au fost probabil amplificate de presiunile financiare din acea perioadă, potrivit cercetătorilor, care subliniază că este important să se continue monitorizarea acestor tendinţe.

 „Studiul nostru arată şi că pandemia a slăbit considerabil efectul protector al comportamentelor sănătoase asupra sănătăţii mintale în cazul femeilor, dar nu şi al bărbaţilor. Pentru femei, adoptarea unui stil de viaţă sănătos era anterior corelată puternic cu starea psihică, dar această legătură nu a mai fost semnificativă în timpul pandemiei”, a concluzionat dr. Silvia Mendolia de la Universitatea din Torino.

Deşi analiza se bazează pe date dinaintea şi din timpul pandemiei, concluziile au relevanţă şi în prezent, ele sugerând că, în perioade de stres accentuat, femeile provenind din medii socio-economice mai modeste şi cu responsabilităţi de îngrijire a familiei, care le limitează capacitatea de a menţine interacţiuni sociale, se confruntă cu obstacole suplimentare în adoptarea unui stil de viaţă sănătos, notează autorii.

Prin urmare, specialiştii sugerează că ar fi util ca anumite intervenţii personalizate, cum sunt recomandările oficiale prin care medicii de familie sau alte organizaţii non-guvernamentale îndrumă pacienţii spre activităţi benefice pentru sănătatea lor, să fie extinse şi să devină mai uşor de accesat pentru cei care au nevoie de ele.

viewscnt