O analiză recentă, susţinută de guvernul britanic, trage un nou semnal de alarmă asupra unei ameninţări medicale globale: rezistenţa la antimicrobiene. Dacă nu se iau măsuri urgente şi coordonate, infecţiile rezistente la antibiotice ar putea provoca moartea a milioane de oameni anual şi efecte economice semnificative, cu un impact major inclusiv în ţările dezvoltate, avertizează experţii, subliniind implicaţiile majore ale acestei ameninţări tăcute.
Superbacteriile ar putea provoca moartea a milioane de persoane la nivel mondial şi ar putea costa economia globală aproape 2 trilioane de dolari pe an până în 2050, potrivit noilor estimări bazate pe modele statistice.
Astfel, o nouă analiză finanţată de guvernul Marii Britanii arată că, în lipsa unei acţiuni concertate, creşterea rezistenţei antimicrobiene (RAM) ar putea duce la pierderi anuale din PIB-ul mondial de 1,7 trilioane de dolari în următorii 25 de ani.
Cercetarea, realizată de think tank-ul Center for Global Development, arată că economiile din Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) s-ar număra printre cele mai afectate, stârnind îngrijorare că recentele reduceri drastice de fonduri sunt contraproductive.
Joia trecută, guvernul Marii Britanii a anunţat că va întrerupe finanţarea pentru fondul Fleming, un program care sprijină lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene în ţările sărace şi cu venituri medii, ca parte a unor reduceri mai mari ale bugetului pentru ajutor extern.
În acelaşi timp, administraţia Trump a decis să taie 9 miliarde de dolari din bugetul SUA destinat sprijinului internaţional, iar mai multe state europene au redus şi ele semnificativ fondurile alocate asistenţei externe.
„Când am evaluat impactul economic al rezistenţei antimicrobiene, datele arătau că nivelul acesteia va continua să crească treptat, urmând tendinţele din trecut. Totuşi, tăierile bruşte ale bugetelor pentru ajutor extern, printre care reducerea cu aproximativ 80% a finanţării din partea SUA şi scăderea contribuţiei Marii Britanii de la 0,5% la 0,3% din venitul naţional brut, alături de reduceri similare din partea Franţei, Germaniei şi altor ţări, riscă să agraveze situaţia, apropiindu-ne de cel mai pesimist scenariu analizat”, a declarat Anthony McDonnell, autorul principal şi cercetător în politici la Center for Global Development.
“Dacă finanţarea acestor programe scade, este foarte posibil ca rezistenţa la antimicrobiene să se răspândească rapid în întreaga lume, la fel cum se întâmplă în zonele cele mai afectate. Acest lucru ar putea duce la milioane de decese suplimentare, inclusiv în ţările dezvoltate. Tocmai de aceea, investiţiile făcute acum în diagnosticarea şi tratarea infecţiilor bacteriene pot salva vieţi şi aduce câştiguri economice importante pe termen lung”, a completat el.
Cercetarea a calculat povara economică legată de sănătate a rezistenţei la antibiotice pentru 122 de ţări şi a prognozat că, în cel mai pesimist scenariu, până în 2050, pierderile anuale din PIB în China ar putea ajunge la aproape 722 miliarde de dolari, în Statele Unite la 295,7 miliarde, în UE la 187 miliarde, în Japonia la 65,7 miliarde şi în Marea Britanie la 58,6 miliarde.
Potrivit Institutului pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME), decesele cauzate de RAM sunt de aşteptat să crească cu 60% până în 2050, cu 1,34 milioane de persoane în Statele Unite şi 184.000 în Marea Britanie estimate să moară anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, în timp ce numărul celor care se îmbolnăvesc grav de infecţii provocate de bacterii rezistente la medicamente este, de asemenea, de aşteptat să crească.
Superbacteriile duc la mai multe internări în spitale, iar pacienţii trebuie să rămână internaţi mai mult timp şi au nevoie de tratamente mai complexe şi mai costisitoare, inclusiv antibiotice mai puternice, care sunt folosite doar în cazuri grave, atunci când cele obişnuite nu mai funcţionează.
Din această cauză, infecţiile rezistente la antibiotice sunt de aproximativ două ori mai scumpe de tratat decât cele care răspund la tratamentele standard.
Analiza estimează că în ceea ce priveşte costurile globale pentru tratarea RAM, acestea ar putea creşte cu aproape 176 miliarde de dolari anual, în timp ce în Marea Britanie acestea ar creşte de la 900 milioane la 3,7 miliarde, iar în SUA de la 15,5 miliarde la aproape 57 miliarde.
Totodată, analiza estimează că, pe măsură ce tot mai multe bacterii devin rezistente la antibiotice, tot mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi grav şi nu vor mai putea munci. Acest lucru ar duce la o scădere a numărului de persoane active în câmpul muncii cu 0,8% în Marea Britanie, 0,6% în Uniunea Europeană şi 0,4% în Statele Unite.
„În prezent ameninţarea RAM este în creştere, iar fără o acţiune imediată din partea tuturor părţilor implicate, medicamentele la care avem acum acces ar putea înceta să funcţioneze, ceea ce ar putea transforma o infecţie banală într-una letală”, a declarat dr. Mohsen Naghavi, profesor de metrici de sănătate la IHME.
Pentru a face faţă acestei probleme, este nevoie ca guvernele din Statele Unite, Europa şi Marea Britanie să adopte noi politici, să se investească în dezvoltarea de medicamente mai eficiente şi să se explice clar populaţiei că antibioticele nu funcţionează împotriva virusurilor, cum sunt cele care provoacă răceli sau gripe, potrivit experţilor.