Riscuri cardiace grave în urma infecţiei cu virusul sinciţial respirator

Riscuri cardiace grave în urma infecţiei cu virusul sinciţial respirator

Un nou studiu amplu, realizat în Canada, aduce în atenţia medicilor şi specialiştilor în sănătate o asociere semnificativă între infecţia severă cu virusul sinciţial respirator (RSV) şi apariţia unor complicaţii cardiovasculare grave la pacienţii vârstnici. Chiar şi în absenţa unui istoric cardiac, riscul de insuficienţă cardiacă şi aritmii creşte alarmant după o astfel de infecţie. Aceste date susţin importanţa vaccinării anti-RSV şi a monitorizării post-infecţie în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Adulţii în vârstă spitalizaţi din cauza iinfecţiei cu virusul sinciţial respirator (RSV) se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi o tulburare periculoasă de ritm cardiac, potrivit unui studiu realizat în Canada.

Riscul de insuficienţă cardiacă a fost observat chiar şi la persoanele fără antecedente de afecţiuni cardiace, au raportat cercetătorii pe 23 iulie, în Journal of the American Geriatrics Society - AGS.

Studiul a analizat retrospeciv datele a peste 100.000 de adulţi cu vârsta de 65 de ani şi peste, care au fost spitalizaţi în Ontario între 2011 şi 2020 din cauza RSV, a gripei, a unei infecţii urinare sau a unei fracturi.

Procentul pacienţilor care au suferit un eveniment cardiovascular ulterior a fost de 18,5% după o spitalizare legată de RSV, comparativ cu 17,7%, 12,1% şi 8,4% după spitalizări pentru gripă, infecţie urinară sau fractură.

În comparaţiile între pacienţii selectaţi în funcţie de caracteristici demografice şi factori de risc, insuficienţa cardiacă (10%–11%) a fost cea mai frecventă complicaţie cardiovasculară la pacienţii cu RSV, apărând în 10% până la 11% din cazuri.

Următoarea ca frecvenţă a fost tulburarea de ritm cardiac numită fibrilaţie atrială, care a apărut la 5% până la 6% dintre pacienţii cu RSV.

Riscul pentru aceste complicaţii, precum şi pentru infarct miocardic, „a fost de cel puţin două până la trei ori mai mare la pacienţii cu o afecţiune cardiovasculară preexistentă comparativ cu cei fără”, au mai precizat cercetătorii.

Potrivit acestora, spre deosebire de alte virusuri respiratorii, imunitatea împotriva RSV tinde să scadă relativ rapid.

„ Constatările noastre subliniază importanţa vaccinării anti-RSV la adulţii în vârstă şi indică necesitatea unei supravegheri atente pentru eventuale semne de afecţiuni cardiace după o infecţie cu RSV”, a declarat Chris Verschoor, conducătorul studiului, din cadrul Health Sciences North Research Institute din Sudbury, Ontario, citat într-un comunicat.

 

viewscnt