O decizie terapeutică frecvent întâlnită în practica medicală, administrarea terapiei de substituţie hormonală (HRT), capătă noi valenţe în lumina unui amplu studiu internaţional. Cercetătorii au analizat peste 450.000 de femei, la nivel mondial, pentru a înţelege mai bine cum influenţează utilizarea hormonilor riscul de cancer de sân înainte de vârsta de 55 de ani. Descoperirile aduc nu doar lămuriri, ci şi argumente pentru ajustarea recomandărilor clinice în cazul pacientelor tinere care urmează tratamente hormonale, fie după intervenţii ginecologice, fie în perioada de tranziţie către menopauză.
Studiul internaţional şi-a propus să exploreze riscurile în rândul femeilor tinere aflate sub terapie hormonală. Cercetătorii au descoperit că riscul de cancer de sân la femeile tinere poate fi influenţat de terapia hormonală.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă, care a inclus şi o echipă de cercetători de la Institutele Naţionale de Sănătate (National Institutes of Health/NIH), din Statele Unite, a constatat că două tipuri frecvente de terapie hormonală pot influenţa riscul de cancer de sân la femeile sub 55 de ani.
Cercetătorii au constatat că femeile tratate cu terapie hormonală pe bază de estrogen neasociat (E-HT), un tip de tratament hormonal în care se administrează doar estrogen, fără a fi asociat cu un progestativ precum progesteron sau progestin, aveau un risc mai scăzut de a dezvolta boala comparativ cu cele care nu utilizau deloc terapie hormonală.
De asemenea, au descoperit că femeile tratate cu terapie hormonală combinată estrogen-progestin (EP-HT) aveau un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de sân faţă de cele care nu utilizau deloc terapie hormonală.
Aceste rezultate pot contribui la formularea unor recomandări clinice mai bine fundamentate privind utilizarea terapiei hormonale la femeile tinere.
Cele două tipuri de terapie hormonală analizate în studiu sunt adesea utilizate pentru gestionarea simptomelor asociate menopauzei sau după anumite intervenţii chirurgicale, cum ar fi după o histerectomie (îndepărtarea chirurgicală uterului) sau o ooforectomie (îndepărtarea unui ovar sau a ambelor ovare).
Terapia cu estrogen neasociat este recomandată exclusiv femeilor care au suferit o histerectomie, din cauza asocierii cunoscute cu riscul de cancer uterin - în acest caz, estrogenul, administrat singur, poate stimula excesiv endometrul (mucoasa uterină); această stimulare prelungită creşte riscul de cancer endometrial (uterin), dar la femeile fără uter, acest risc dispare, ceea ce face ca administrarea de estrogen neasociat să fie sigură şi eficientă.
„Terapia hormonală poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii pentru femeile care se confruntă cu simptome severe ale menopauzei sau care au suferit intervenţii chirurgicale ce le afectează nivelurile hormonale. Studiul nostru oferă o înţelegere mai clară a riscurilor asociate cu diferitele tipuri de terapie hormonală, ceea ce sperăm că va ajuta pacienţii şi medicii să elaboreze planuri de tratament mai bine informate”, a declarat autoarea principală a studiului, Katie O’Brien, doctor în ştiinţe, de la Institutul Naţional de Ştiinţe ale Sănătăţii Mediului (National Institute of Environmental Health Sciences/NIEHS) din cadrul NIH, citată într-un comunicat al instituţiei.
Deşi terapia de substituţie hormonală nu este în general asociată cu cancerul de sân cu debut precoce, utilizarea anumitor tipuri de tratamente înainte de menopauză ar putea creşte riscul de apariţie a acestuia la femeile tinere, sugerează noul studiu.
Echipa internaţională de cercetători a constatat că, în ansamblu, utilizarea HRT, tratament folosit frecvent pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, nu era asociată cu cancerul de sân cu debut timpuriu. Apoi au analizat anumite tipuri specifice de HRT utilizate.
Există mai multe tipuri de HRT, care conţin hormoni diferiţi, inclusiv produse pe bază de estrogen, progestogen sau o combinaţie a acestora. Aceste medicamente pot fi administrate în diferite moduri şi acţionează prin înlocuirea hormonilor naturali estrogen şi progesteron, ale căror niveluri pot scădea pe măsură ce femeile se apropie de menopauză.
Cercetătorii au constatat că terapia doar cu estrogen părea să reducă riscul de cancer de sân, în timp ce terapia cu estrogen şi progestin (formă sintetică de progesteron) părea să îl crească.
Femeile care au utilizat terapia hormonală pe bază de estrogen neasociat (E-HT) au înregistrat o reducere cu 14% a incidenţei cancerului de sân comparativ cu cele care nu au folosit niciodată terapie hormonală.
Este de remarcat faptul că acest efect protector a fost mai pronunţat în rândul femeilor care au început E-HT la vârste mai tinere sau care au folosit-o pentru perioade mai lungi.
În schimb, femeile care au utilizat terapia hormonală combinată estrogen-progestin (EP-HT) au prezentat o rată a cancerului de sân cu 10% mai mare comparativ cu cele care nu au folosit deloc terapia, iar rata a fost cu 18% mai mare în rândul femeilor care au folosit EP-HT mai mult de doi ani, în raport cu cele care nu au utilizat deloc terapia.
Potrivit autorilor, aceste date sugerează că, pentru utilizatoarele de EP-HT, riscul cumulat de cancer de sân înainte de vârsta de 55 de ani ar putea fi de aproximativ 4,5%, comparativ cu un risc de 4,1% în cazul femeilor care nu au utilizat niciodată terapia hormonală şi un risc de 3,6% în rândul celor care au folosit E-HT.
Mai mult, asocierea dintre EP-HT şi cancerul de sân a fost deosebit de accentuată în cazul femeilor care nu au suferit o histerectomie sau ooforectomie.
„Aceste constatări subliniază necesitatea unei recomandări medicale personalizate atunci când se ia în considerare terapia hormonală. Femeile şi medicii lor trebuie să cântărească beneficiile ameliorării simptomelor în raport cu potenţialele riscuri asociate terapiei hormonale, în special EP-HT. Pentru femeile cu uterul şi ovarele intacte, riscul crescut de cancer de sân asociat cu EP-HT ar trebui să fie analizat cu grijă înainte de luarea unei decizii informate”, a declarat Dale Sandler, doctor în ştiinţe, cercetător la NIEHS şi autor principal al studiului.
Autorii au menţionat că studiul lor este în concordanţă cu cercetări anterioare de mare amploare, care au documentat asocieri similare între terapia hormonală şi riscul de cancer de sân în rândul femeilor în vârstă şi aflate la postmenopauză.
Acest nou studiu extinde aceste concluzii şi la femeile mai tinere, oferind dovezi esenţiale pentru a sprijini luarea deciziilor în perioada de tranziţie către menopauză.
Majoritatea studiilor care au examinat legăturile dintre terapia hormonală şi riscul de cancer de sân s-au concentrat pe femeile mai în vârstă. Studii anterioare, axate pe femeile aflate deja în postmenopauză, sugerează că terapia hormonală cu estrogen şi progestin reprezintă un factor de risc pentru cancerul de sân.
Însă cercetătorii de la NIEHS au dorit să exploreze riscurile în rândul femeilor mai tinere care urmează terapie hormonală, fie după intervenţii ginecologice, fie în perimenopauză - perioada de tranziţie biologică care precede menopauza, când organismul începe să producă mai puţini hormoni sexuali feminini, în special estrogen şi progesteron, şi apar primele modificări ale ciclului menstrual şi ale stării generale.
Noua meta-analiză, publicată luni în revista Lancet Oncology, a analizat date provenite din studii anterioare ce au inclus 459.476 femei cu vârste între 16 şi 54 de ani din America de Nord, Europa, Asia şi Australia.
Aproximativ 2% dintre acestea (8.455) au dezvoltat cancer de sân cu debut timpuriu, adică diagnosticat înainte de vârsta de 55 de ani. Un procent de15% dintre femeile incluse în studiu au raportat utilizarea terapiei hormonale, cele mai frecvente fiind terapia cu estrogen şi progestin şi cea doar cu estrogen.
S-a constatat că terapia doar cu estrogen a redus riscul de cancer de sân precoce cu 14%, în timp ce terapia cu estrogen şi progestin l-a crescut cu 10%.
Pentru majoritatea persoanelor, riscul de a dezvolta cancer de sân din cauza administrării HRT este mic şi este depăşit de beneficiile tratamentului. Deşi puterea acestor asocieri poate varia în funcţie de vârsta la prima utilizare, durata tratamentului, istoricul intervenţiilor ginecologice şi alţi factori, utilizarea terapiei hormonale cu estrogen neasociat pare să reducă riscul de cancer de sân, iar terapia combinată cu estrogen şi progestin pare să-l crească, au scris autorii.
Rezultatele pot fi folosite pentru a îmbunătăţi recomandările clinice privind utilizarea terapiei hormonale la femeile tinere, pentru care până acum existau puţine ghiduri clare.
„Aceste rezultate sunt în mare parte în concordanţă cu ceea ce ştim deja despre HRT şi riscul de cancer de sân - pentru majoritatea femeilor, riscul este mic şi beneficiile tratamentului le depăşesc. Riscul creşte odată cu durata administrării, iar riscul este mai mare în cazul HRT combinat decât în cazul terapiei doar cu estrogen. Administrarea HRT este o decizie profund personală şi, ca atare, este esenţial ca fiecare femeie să aibă informaţiile necesare privind beneficiile şi riscurile, să le discute cu medicul de familie sau cu specialistul şi să fie susţinută de acesta în luarea deciziei potrivite”, a concluzionat dr. Kotryna Temcinaite, responsabilă de comunicarea ştiinţifică în cadrul organizaţiei caritabile Breast Cancer Now, comentând rezultatele acestui studiu.