Mii de femei diagnosticate cu cancer de sân ar putea fi scutite de tratamente inutile, datorită unui test simplu care poate identifica dacă boala are sau nu şanse să revină, la doar două săptămâni după începerea tratamentului. Testul, deja aprobat pentru utilizare clinică, ar putea avea un impact semnificativ asupra modului de tratare a cancerului de sân de tip receptor de estrogen pozitiv şi receptor 2 al factorului de creştere epidermal uman pozitiv (ER+/HER2+).
O echipă de cercetători de la de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului (ICR) din Londra a identificat un set de subtipuri ale cancerului de sân ER+/HER2+, care îi poate ajuta pe medici să dezvolte strategii de tratament mai personalizate pentru această boală, permiţând astfel unor paciente să evite efectele secundare ale tratamentelor inutile, iar altora să li se administreze terapii mai intensive într-un stadiu mai precoce.
Noul test a fost conceput pentru a detecta probabilitatea ca boala să reapară la paciente care prezintă niveluri ridicate ale proteinei HER2 (receptorul 2 al factorului de creştere epidermică uman), un tip de cancer care reprezintă aproximativ 20% de cazuri anual în întreaga lume.
Această proteină se găseşte pe suprafaţa celulelor şi ajută la reglarea creşterii şi diviziunii celulare. În cazul cancerului de sân HER2-pozitiv, gena responsabilă de producerea proteinei HER2 este amplificată, ceea ce duce la o supraproducţie a proteinei şi la o creştere necontrolată a celulelor canceroase.
Potrivit unui articol publicat recent în revista eBioMedicine (din grupul The Lancet), experţii afirmă că noul test le permite unor paciente să-şi „reduca” tratamentul, în timp ce poate identifica şi cazurile care necesită strategii terapeutice mai intensive.
Echipa a analizat mostre tumorale de la 213 paciente, participante în studiul clinic de fază III POETIC, care a evaluat beneficiile terapiei hormonale administrate înainte şi după intervenţia chirurgicală, comparativ cu administrarea exclusiv postoperatorie, în reducerea riscului de recurenţă a cancerului la femeile cu cancer de sân în stadiu incipient, de tip ER+.
Unul din zece cazuri de cancer de sân este de tip ER+/HER2+. Răspunsul pacientelor la acelaşi tratament variază din cauza diferenţelor moleculare dintre tumorile acestora.
Testul a identificat corect cele 6% dintre paciente care aveau cel mai mare risc de recidivă.
Cercetătorii au descoperit că două săptămâni de terapie hormonală modifică caracteristicile anumitor tumori, determinând schimbarea subtipului acestora. Pacientele cu cel mai mare risc de recurenţă aveau un tip de tumoră numit Luminal B, care nu s-a modificat după această terapie hormonală pe termen scurt. Experţii afirmă că aceste paciente vor necesita tratamente mai intensive, cum ar fi cele cu inhibitorii CDK4/6.
Rezultatele subliniază beneficiul oferit de două săptămâni de terapie hormonală administrată înainte de intervenţia chirurgicală, pentru a ghida deciziile medicale.
„Pentru a oferi o îngrijire cu adevărat personalizată, trebuie să rafinăm modul în care clasificăm cancerul de sân, astfel încât fiecare pacientă să primească tratamentul care îi oferă cele mai mari şanse de reuşită. Deşi clasificarea actuală se bazează pe statusul receptorilor hormonali şi HER2, ştim că pacientele din aceste categorii pot răspunde foarte diferit la acelaşi tratament", a declarat autoarea principală a studiului, dr. Maggie Cheang, citată într-un comunicat al ICR.
Cercetările anterioare au identificat subtipuri moleculare distincte în cadrul cancerului de sân HER2-pozitiv şi receptor de estrogen pozitiv. În acest nou studiu, cercetătorii au arătat că aceste subtipuri se pot schimba după doar două săptămâni de terapie hormonală.
Autorii studiului au subliniat că această perspectivă contribuie la identificarea pacientelor care ar putea răspunde favorabil la tratament, precum şi a celor care ar putea manifesta semne timpurii de rezistenţă, permiţând astfel ajustarea din timp a strategiei terapeutice.
Rezultatele obţinute reprezintă un pas important către o îngrijire mai precisă şi personalizată, adaptată unui subtip de cancer de sân mai puţin studiat şi abordat în practică.
„Decodificând biologia de bază a tumorilor, putem adapta tratamentele în funcţie de fiecare pacient”, a adăugat profesorul Kristian Helin, director executiv al ICR.
Specialiştii spun că recentele descoperiri se adaugă la dovezile tot mai numeroase care arată că testarea genomică poate avea un rol esenţial în prezicerea riscului de recurenţă a cancerului de sân, în special în cazul pacientelor cu cancer de tip ER-pozitiv, HER2-pozitiv.
Aceste cercetări ar putea aduce beneficii semnificative pacientelor în viitor, prin evitarea tratamentelor inutile şi prin elaborarea unor planuri terapeutice mai bine adaptate, care să le asigure terapia cea mai potrivită pentru tipul specific de cancer de sân.