O inovaţie promiţătoare în cardiologie ar putea schimba radical modul în care sunt depistate problemele fizice ale inimii, cum ar fi îngroşarea pereţilor sau defectele valvelor cardiace. Un nou algoritm de inteligenţă artificială, dezvoltat de cercetători, transformă electrocardiogramele (ECG) obişnuite într-un instrument eficient pentru identificarea acestor afecţiuni. Această inovaţie ar putea facilita identificarea precoce a unor afecţiuni cardiace severe şi intervenţia la timp pentru a salva vieţi.
Inteligenţa artificială (AI) are potenţialul de a transforma un test de rutină, realizat la cabinetul medical, într-un instrument eficient de screening pentru identificarea problemelor structurale ale inimii, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature.
Instrumentul de AI, numit EchoNext, analizează datele unei electrocardiograme (ECG) obişnuite pentru a identifica pacienţii care ar putea beneficia de investigaţii suplimentare, precum ecocardiografia, o examinare neinvazivă cu ultrasunete.
Scopul este de a depista din timp afecţiuni precum boli ale valvelor cardiace, îngroşarea muşchiului inimii sau alte modificări structurale care pot compromite funcţionarea normală a inimii.
„Am fost cu toţii învăţaţi la facultatea de medicină că nu poţi detecta boli structurale ale inimii pe baza unei electrocardiograme, dar acum, cu avansul tehnologiilor inteligente, credem că un ECG combinat cu AI are potenţialul de a crea un nou model de screening”, a declarat Pierre Elias, de la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, coordonatorul studiului, citat într-un comunicat.
Noul instrument inteligent utilizează electrocardiograma, un test accesibil şi frecvent utilizat, pentru a identifica pacienţii care ar putea avea nevoie de investigaţii suplimentare mai costisitoare, precum ecocardiografia.
Cercetătorii au constatat că atunci când 13 cardiologi au analizat 3.200 de electrocardiograme, aceştia au reuşit să identifice afecţiuni structurale ale inimii cu o acurateţe de aproximativ 64%, în timp ce noul algoritm inteligent a atins o acurateţe de 77%.
Ulterior, cercetătorii au aplicat algoritmul pe electrocardiograme efectuate anterior la aproape 85.000 de pacienţi. La momentul respectiv, medicii trimiseseră 4.100 dintre aceştia la ecocardiografie, iar aproximativ 3.000 au fost diagnosticaţi cu probleme structurale ale inimii.
Analizând aceleaşi date, noul instrument inteligent a identificat alţi 3.400 de pacienţi cu risc crescut care ar fi trebuit, de asemenea, să efectueze investigaţii suplimentare.
Pentru că această tehnologie nu era disponibilă la momentul efectuării testelor, este posibil ca mulţi dintre aceşti pacienţi să fi avut afecţiuni cardiace grave care au rămas nediagnosticate, spun cercetătorii.
„Nu poţi trata un pacient dacă nu ştii că are o problemă de sănătate. Cu ajutorul acestei noi tehnologii, fiecare dintre cele 400 de milioane de electrocardiograme care se estimează că vor fi realizate în lume anul acesta ar putea deveni o oportunitate valoroasă de a depista din timp afecţiuni structurale cardiace şi de a interveni la momentul potrivit cu tratamente care pot salva vieţi”, a precizat Elias.
La nivel global, problemele structurale ale inimii sunt întâlnite la aproape 64 de milioane de persoane cu insuficienţă cardiacă şi la aproximativ 75 de milioane de persoane cu afecţiuni ale valvelor. Doar în Statele Unite, costurile asociate depăşesc 100 de miliarde de dolari anual, potrivit cercetătorilor.