A fost descoperită o nouă celulă în organism, care îşi aminteşte alergiile

A fost descoperită o nouă celulă în organism, care îşi aminteşte alergiile

Deşi alergiile sunt printre cele mai răspândite afecţiuni la nivel mondial, încă nu se cunoaşte pe deplin modul în care acestea apare şi evoluează într-o afecţiune care durează toată viaţa. Acum, cercetătorii de la Universitatea McMaster şi compania farmaceutică ALK-Abello A/S din Danemarca au făcut o descoperire revoluţionară: o nouă celulă care îşi aminteşte alergiile.

Descoperirea oferă oamenilor de ştiinţă şi cercetătorilor o nouă ţintă în tratarea alergiilor şi ar putea duce la noi terapii.

Cercetarea, publicată miercuri, în revista Science Translational Medicine, identifică o celulă B de memorie de tip 2 (MBC2).

„Am descoperit un tip de celulă B de memorie care avea caracteristici unice şi o semnătură genetică unică care nu a mai fost descrisă până acum", spune Josh Koenig, profesor asistent la departamentul de medicină al McMaster, şi unul dintre conducătorii studiului, într-un comunicat al universităţii.

Echipa de la Mc Master a descoperit că persoanele alergice aveau această celulă B de memorie împotriva alergenului lor, dar persoanele non-alergice aveau foarte puţine, dacă nu chiar niciuna.

Celulele B sunt un tip de celulă imunitară care produce anticorpi. Aceste celule ajută la combaterea infecţiilor, dar pot provoca, de asemenea, alergii.

„Să spunem că sunteţi alergic la alune. Sistemul imunitar, datorită MBC2, îşi aminteşte că sunteţi alergic la alune, iar când le întâlneşte din nou, creează mai mulţi anticorpi care te fac alergic", spune Koenig.

Pentru a ajunge la această descoperire, cercetătorii au creat tetrameri - un tip de moleculă fluorescentă - din alergeni precum polenul de mesteacăn şi alune, pentru a localiza celulele B de memorie greu de găsit.

Koenig şi echipa sa au scris anterior manualul de instrucţiuni privind modul de utilizare a tetramerilor pentru a localiza aceste celule evazive.

Cercetătorii au valorificat în continuare eşantioane din studiile clinice ALK cu imunoterapie sublinguală cu tablete, care permite secvenţierea unor cantităţi mari de celule B producătoare de IgE - imunoglobulinele E sunt anticorpi pe care organismul nostru îi produce când este atacat de alergeni, paraziţi, celule canceroase. Imunoglobulinele E sunt capabile sa declanşeze o reacţie alergică imediată, şoc anafilactic în cazurile grave de tip I.

Folosind tehnologii de ultimă oră, cum ar fi transcriptomica celulelor unice şi secvenţierea profundă a repertoriilor genice de anticorpi pe eşantioane de studii clinice, ei au reuşit să facă legături directe între MBC2 şi IgE, tipul de anticorpi care declanşează reacţia alergică.

Acest lucru a oferit contextul necesar, dezvăluind în cele din urmă că MBC2 este sediul alergiilor.

„Descoperirea celulelor care deţin memoria IgE este un pas înainte esenţial şi ar putea schimba jocul în ceea ce priveşte înţelegerea noastră cu privire la cauzele alergiilor şi la modul în care tratamentul, cum ar fi imunoterapia pentru alergii, poate modifica boala", a declarat Peter Sejer Andersen, vicepreşedinte senior şi şef al departamentului de cercetare la ALK, care a condus studiul împreună cu Koenig.

Descoperirea MBC2 oferă oamenilor de ştiinţă o nouă ţintă în tratarea alergiilor şi ar putea duce la noi terapii.

„Descoperirea punctează cu adevărat două potenţiale abordări terapeutice pe care am putea să le adoptăm", spune Kelly Bruton, care a condus cercetarea alături de Koenig când era doctorandă la McMaster, şi care este în prezent bursieră la Universitatea Stanford.

„Prima este de a ţinti acele MBC2 şi de a le elimina de la o persoană alergică. Cealaltă opţiune ar putea implica schimbarea funcţiei lor şi să le facă să facă ceva care nu va fi în cele din urmă dăunător atunci când individul este expus la alergen", explică ea.

Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine şi, în cele din urmă, pentru a crea produse terapeutice, dar descoperirea MBC2-urilor oferă o nouă speranţă celor afectaţi de alergii alimentare.

„Acestea sunt tipurile de descoperiri pe care trebuie să le faci cu adevărat pentru a dezvolta terapeutica potrivită şi a bloca celulele potrivite pentru a opri boala", spune Koenig.

Foto articol: Josh Koenig, în dreapta, şi Allyssa Phelps, în stânga, au făcut parte dintr-o echipă de cercetători de la Universitatea McMaster care a contribuit la descoperirea unei noi celule care îşi aminteşte alergiile. Credit: Universitatea McMaster, 7 februarie, 2024.

viewscnt