ADN-ul unor virusuri vechi de milioane de ani ar putea ajuta la combaterea cancerului

ADN-ul unor virusuri vechi de milioane de ani ar putea ajuta la combaterea cancerului

Urmele unor virusuri străvechi transmise de-a lungul a mii sau chiar milioane de ani în ADN-ul uman ar putea fi activate pentru a ajuta sistemul imunitar să atace tumorile, şi să combată astfel cancerul, a constatat un studiu al unei echipe de cercetători din Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Francis Crick, din Londra, au studiat cancerul pulmonar, principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, pentru a înţelege de ce unii pacienţi răspund mai bine decât alţii la imunoterapie.

Prin cercetările lor, publicate în Nature, miercuri, au descoperit că relicvele latente ale celulelor vechi pot fi activate de celulele canceroase. Potrivit echipei de cercetare acest lucru ar putea ajuta apoi sistemul imunitar să ţintească şi să atace tumora.

Oamenii de ştiinţă au declarat că aceste descoperiri descrise drept „fascinante" ar putea fi folosite la stimularea tratamentului împotriva cancerului pentru a ajuta mai multe persoane să supravieţuiască cancerului pulmonar sau chiar pentru a-l preveni.

„Această lucrare deschide o serie de noi oportunităţi pentru îmbunătăţirea răspunsurilor pacienţilor la imunoterapie, un pas crucial pentru a ajuta mai mulţi oameni să supravieţuiască cancerului pulmonar", a declarat Julian Downward, şeful laboratorului de biologie oncologică din cadrul institutului Crick.

Prin observarea activităţii celulelor imunitare la şoarecii cu cancer pulmonar şi în probele de tumori umane de cancer pulmonar, cercetătorii au descoperit că celulele albe din sânge producătoare de anticorpi, numite celule B, contribuie la răspunsul imunitar la cancerul pulmonar prin producerea de anticorpi care se leagă de tumori.

Atunci când au analizat ţinta acestui răspuns, au descoperit că anticorpii recunosc proteinele exprimate de un ADN viral străvechi, cunoscute sub numele de retrovirusuri endogene (ERV), care formează aproximativ 5% din genomul uman şi sunt transmise de la infecţiile strămoşilor umani.

În majoritatea ţesuturilor sănătoase, aceste gene virale sunt reduse la tăcere, dar în cazul cancerelor ele pot fi trezite.

„Ştim acum că zonele de expansiune a celulelor B ne pot ajuta să prezicem un răspuns pozitiv la inhibarea punctului de control", a declarat Downward.

Oamenii de ştiinţă spun că ar putea lucra, în viitoarele cercetări, pentru a stimula activitatea celulelor B într-un mod ţintit pentru pacienţii cu mai puţine şanse de a răspunde la tratament.

„ERV-urile se ascund sub formă de urme virale în genomul uman de mii sau milioane de ani, aşa că este fascinant să ne gândim că bolile strămoşilor noştri ar putea fi cheia pentru tratarea bolilor de astăzi", a declarat la rândul său, George Kassiotis, şeful laboratorului de imunologie retrovirală din cadrul institutului.

Cu mai multe cercetări, oamenii de ştiinţă ar putea dezvolta un vaccin pentru tratamentul cancerului alcătuit din gene ERV activate pentru a stimula producţia de anticorpi la locul unde se află cancerul unui pacient pentru a îmbunătăţi rezultatul tratamentului de imunoterapie.

Cercetarea a făcut parte din studiul TracerX, finanţat de Cancer Research UK, care a urmărit cancerele pulmonare şi a arătat puterea „aproape infinită" a cancerului de a evolua.

Dr. Claire Bromley, de la Cancer Research, a declarat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a dezvolta un vaccin împotriva cancerului, dar a adăugat că „acest studiu se adaugă la volumul tot mai mare de cercetări care ar putea face ca, într-o zi, ca această abordare inovatoare a tratamentului împotriva cancerului să devină o realitate".

viewscnt