AI poate anticipa rapid dacă antidepresivele vor funcţiona la pacienţi

AI poate anticipa rapid dacă antidepresivele vor funcţiona la pacienţi

În cazul pacienţilor cu tulburare depresivă majoră, este posibil acum să se prevadă în decurs de o săptămână dacă un antidepresiv va funcţiona, graţie utilizării inteligenţei artificiale (AI).

Cu ajutorul unui algoritm de inteligenţă artificială, a unei scanări cerebrale şi a informaţiilor clinice ale unei persoane, cercetătorii de la Amsterdam UMC şi Centrul medical al universităţii Radboudumc au putut vedea mai repede de 8 săptămâni dacă medicamentul va funcţiona sau nu.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate miercuri, în American Journal of Psychiatry.

„Este o veste importantă pentru pacienţi. În mod normal, este nevoie de 6 până la 8 săptămâni înainte de a se şti dacă un antidepresiv va funcţiona", a declarat profesorul de neuroradiologie de la Amsterdam UMC, Liesbeth Reneman, într-un comunicat.

Echipa de cercetători a analizat dacă pot estima efectul antidepresivului sertralină, unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente în Statele Unite şi Europa.

În cadrul unui studiu anterior realizat în Statele Unite, au fost realizate scanări RMN şi date clinice la 229 de pacienţi cu depresie majoră înainte şi după o săptămână de tratament cu sertralină sau placebo.

Cercetătorii din Amsterdam au dezvoltat şi aplicat apoi un algoritm pe aceste date pentru a investiga dacă pot estima răspunsul la tratament cu sertralină.

Această analiză a arătat că 1/3 dintre pacienţi vor răspunde la medicament şi în 2/3 nu.

„Cu această metodă, putem deja să prevenim 2/3 din numărul de prescripţii 'eronate' de sertralină şi să oferim astfel o mai bună calitate a îngrijirii pacientului. Pentru că medicamentul are şi efecte secundare", spune Reneman.

Medicamentul potrivit, mult mai repede

„Algoritmul a sugerat că fluxul sanguin în cortexul cingular anterior, zona creierului implicată în reglarea emoţiilor, ar fi predictiv pentru eficacitatea medicamentului. Iar la cea de-a doua măsurătoare, la o săptămână de la început, gravitatea simptomelor lor s-a dovedit a fi în plus predictivă", spune Eric Ruhé, psihiatru la Radboudumc.

În viitor, această nouă metodă ar putea ajuta la o mai bună adaptare a tratamentului cu sertralină la fiecare pacient în parte.

În prezent, nu există niciun instrument exact de predicţie. Pacientului i se administrează medicamentul şi după 6-8 săptămâni - în practică, adesea până la câteva luni - se verifică dacă medicamentul funcţionează.

Dacă simptomele nu dispar, pacientului i se administrează un alt antidepresiv, iar acest proces se poate repeta de mai multe ori.

Această metodă standard durează adesea săptămâni, dacă nu chiar luni.

De asemenea, înseamnă costuri pentru societate, deoarece, atâta timp cât pacientul continuă să sufere de simptome depresive grave, acesta nu poate participa pe deplin la viaţa socială.

La unul din trei pacienţi depresivi, nu există încă nicio îmbunătăţire a simptomelor după mai multe etape de tratament.

Prin urmare, există o nevoie urgentă de o soluţie care să permită o determinare mai rapidă a eficacităţii antidepresivelor în depresia severă.

În perioada următoare, cercetătorii vor adăuga informaţii suplimentare pentru a îmbunătăţi algoritmul.

viewscnt