Astmul este una dintre cele mai răspândite boli respiratorii la nivel mondial, afectând aproape 300 de milioane de persoane, iar aproximativ 3-5% dintre acestea suferă de astm sever. Aceştia prezintă simptome zilnice de sufocare (lipsă de aer), senzaţie de apăsare în piept şi tuse, alături de crize repetate de astm care necesită spitalizare frecventă.
Acum, un studiu de referinţă arată că astmul sever poate fi controlat cu ajutorul terapiilor biologice, fără a fi necesară adăugarea de steroizi inhalaţi în doze mari, care pot avea efecte secundare semnificative.
Potrivit studiului multinaţional SHAMAL, publicat pe 7 decembrie, în revista The Lancet, 92% dintre pacienţii care au utilizat terapia biologică benralizumab au putut reduce în siguranţă doza de steroizi inhalaţi şi peste 60% au putut renunţa la orice utilizare.
Rezultatele studiului ar putea avea un impact major la pacienţii cu astm sever, prin reducerea la minimum sau eliminarea efectelor secundare neplăcute şi adesea grave ale steroizilor inhalatori.
Printre acestea se numără osteoporoza, care duce la creşterea riscului de fracturi, diabetul şi cataracta.
„Terapiile biologice, precum benralizumab, au revoluţionat în multe feluri îngrijirea astmului sever, iar rezultatele acestui studiu arată pentru prima dată că efectele nocive ale steroizilor pot fi evitate pentru majoritatea pacienţilor care utilizează această terapie", a declarat profesorul David Jackson, şeful Centrului pentru astm sever şi profesor de medicină respiratorie la King's College London (KCL).
Benralizumab este un anticorp monoclonal care reduce numărul de celule inflamatorii numite eozinofile, şi este autorizat în Uniunea Europeană pentru tratarea astmului bronşic eozinofilic sever.
Aceste celule sunt produse în număr anormal în căile respiratorii ale pacienţilor cu astm sever şi sunt implicate în mod critic în dezvoltarea crizelor de astm.
Studiul SHAMAL s-a desfăşurat în 22 de locaţii din patru ţări - Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania.
Tratamentul se injectează la fiecare patru până la opt săptămâni.
Cei 208 pacienţi au fost repartizaţi în mod aleatoriu să îşi reducă doza mare de steroizi inhalatori în diferite cantităţi pe parcursul a 32 de săptămâni, urmate de o perioadă de întreţinere de 16 săptămâni.
Aproximativ 90% dintre pacienţi nu au prezentat nicio înrăutăţire a simptomelor de astm şi au rămas fără exacerbări pe parcursul celor 48 de săptămâni de studiu.
Vor fi necesare studii similare înainte de a se trece la recomandări ferme cu privire la siguranţa şi eficacitatea reducerii sau eliminării utilizării dozelor mari de steroizi cu alte terapii biologice, au anunţat autorii studiului finanţat de AstaZeneca şi realizat de cercetători de la universităţi renumite, printre care Universitatea Queens din Belfast, Université Paris-Saclay şi Trinity College din Dublin.