Cercetările sugerează legături între microbiomul bebeluşilor şi dezvoltarea creierului

Cercetările sugerează legături între microbiomul bebeluşilor şi dezvoltarea creierului

Tot mai multe dovezi evidenţiază numeroase moduri în care comunitatea de microbi diverşi care locuiesc în mod natural în intestinul uman - microbiomul - este legată de sănătatea umană, inclusiv de sănătatea creierului. Mai multe studii efectuate pe animale şi pe oameni au sugerat conexiuni între microbiom şi dezvoltarea creierului la începutul vieţii, dar puţine au examinat modul în care diferenţele în microbiomul sugarilor ar putea fi asociate cu diferenţele în abilităţile lor cognitive emergente.

Acum, într-un mic studiu experimental, cercetătorii au demonstrat că nivelurile anumitor tipuri de microbi din intestinele bebeluşilor sunt asociate cu performanţa la testele de dezvoltare cognitivă timpurie.

Pentru a ajuta la aprofundarea înţelegerii acestor potenţiale conexiuni, o echipă de cercetători de la Universitatea British Columbia, Canada, a analizat datele de la 56 de sugari cu vârste cuprinse între patru şi şase luni.

Fiecare dintre sugari a finalizat cel puţin una dintre cele trei evaluări ale diferitelor abilităţi cognitive, iar cercetătorii au evaluat microbiomul lor intestinal cu ajutorul unor probe de fecale.

Aceştia au descoperit că sugarii care au reuşit la un test de atenţie socială cunoscut sub numele de „point and gaze" - care măsoară capacitatea de a împărtăşi concentrarea asupra unui obiect cu o altă persoană - au avut tendinţa de a avea cantităţi mai mari de microbi din phylum Actinobacteria, genul Bifidobacterium şi genul Eggerthella, şi cantităţi mai mici de microbi din phylum Firmicutes, genul Hungatella şi genul Strepcococcus.

Între timp, măsurătorile prin electroencefalogramă a activităţii creierului sugarilor ca răspuns la auzul unui ritm constant au arătat că anumite modele de activitate legate de o mai bună procesare ritmică au fost asociate cu niveluri mai mari sau mai mici ale anumitor tipuri de microbi, precum şi cu nivelurile anumitor reacţii chimice metabolice care implică microbi pe care studii anterioare le-au asociat cu dezvoltarea creierului şi a măduvei spinării.

Nu au fost găsite legături între microbiom şi măsurătorile fluxului de sânge din creierul sugarilor ca răspuns la înregistrările auditive ale vorbirii umane.

În general, aceste constatări sunt în concordanţă cu ideea că microbiomul ar putea influenţa dezvoltarea cognitivă timpurie, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma şi clarifica acest rol, spun autorii.

„În micul nostru studiu pilot, am observat asocieri interesante între microbiom şi funcţia cerebrală la începutul copilăriei. Replicarea rezultatelor şi cercetările viitoare ar putea ajuta la înţelegerea rolului microbiomului în dezvoltarea cognitivă timpurie", scriu ei.

Cercetătorii şi-au prezentat rezultatele în numărul de miercuri al revistei medicale cu acces liber PLOS ONE.

Foto articol: Un sugar ascultă un model ritmic în Laboratorul de dezvoltare auditivă de la Universitatea McMaster în timp ce răspunsurile creierului său sunt măsurate cu ajutorul electroencefalogramei (EEG). Credit: Auditory Development Lab, Universitatea McMaster)

viewscnt