Cercetătorii au descoperit cum să crească imunitatea organismului în cazul vaccinurilor cu mai multe doze. Este de ajuns să schimbăm braţul atunci când ne vaccinăm, spun ei. Un studiu condus de universitatea americană pentru Sănătate şi Ştiinţe din Oregon (OHSU) constată o creştere substanţială a răspunsului anticorpilor la vaccinările cu două doze atunci când vaccinul a fost administrat în fiecare braţ în loc de ambele vaccinuri administrate într-un singur braţ.
Cercetătorii americani de la Universitatea pentru Sănătate şi Ştiinţe din Oregon (OHSU) au descoperit că alternarea braţelor pentru fiecare doză a unui vaccin cu doze multiple, cum este şi vaccinul Covid-19, ar putea amplifica răspunsul imunitar al organismului de până la patru ori.
Această descoperire rezultată în urma unui studiu efectuat pe 947 de persoane, ar putea remodela abordarea privind tehnicile de vaccinare la nivel mondial.
Din punct de vedere tradiţional, comunitatea medicală nu a acordat importanţă braţului pe care o persoană îl alege pentru a se vaccina.
Cu toate acestea, noua cercetare indică faptul că alegerea braţului pentru a doua doză poate avea un impact semnificativ asupra eficienţei răspunsului imunitar generat împotriva virusurilor, inclusiv cel care provoacă boala Covid-19 şi a variantelor sale precum Omicron.
La studiu au participat angajaţi ai OHSU care au fost vaccinaţi împotriva Covid-19 la începutul pandemiei.
Participanţii au fost selectaţi aleatoriu pentru a primi a doua doză de vaccin fie în acelaşi braţ cu prima doză, fie în braţul opus, o metodă denumită „stimulare contralaterală".
După ce au analizat probele de ser colectate la diferite intervale de timp după vaccinare, cercetătorii au observat o îmbunătăţire semnificativă a răspunsului imunitar în rândul persoanelor care au primit vaccinurile alternând braţele.
Această imunitate sporită nu a fost semnificativă doar împotriva tulpinii originale a virusului SARS-CoV-2, ci a arătat un răspuns şi mai puternic la varianta Omicron, care a apărut aproximativ un an mai târziu.
„Prin schimbarea braţelor, practic se formează memorie în două locuri în loc de unul", spune autorul principal al studiului, dr. Marcel Curlin, profesor asociat de medicină şi specialist în boli infecţioase în cadrul facultăţii de medicină a OHSU şi director medical al Centrului pentru medicina occupaţională, într-un comunicat al universităţii.
Făcând acest lucru ar putea stimula noi răspunsuri imune în ganglionii limfatici din fiecare braţ.
Această formare a memoriei în două locuri ar putea fi cheia răspunsului imunitar sporit observat, potrivit autorilor.
Rezultatele studiului au arătat că, în timp ce a existat o diferenţă mică în ceea ce priveşte răspunsul imunitar la două săptămâni după a doua doză, o creştere semnificativă a anticorpilor capabili să neutralizeze virusul a fost evidentă trei săptămâni mai târziu, crescând de până la patru ori împotriva variantei Omicron pe parcursul a patru săptămâni.
Aceste constatări sugerează că şi în cazul unor îmbunătăţiri uşoare ale tehnicilor de vaccinare, cum ar fi alternarea locului de injectare între braţe, ar putea salva potenţial multe vieţi prin creşterea eficienţei vaccinului.
Echipa de cercetare consideră că acest fenomen ar putea să nu se limiteze doar la vaccinurile împotriva Covid-19, ci s-ar putea aplica şi altor vaccinuri cu doze multiple.
un profesionist din domeniul sănătăţii administrează un vaccin unui pacient
Studiul evidenţiază, de asemenea, necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a verifica dacă abordarea de vaccinare contralaterală poate îmbunătăţi răspunsurile imune la alte vaccinuri, în special în îngrijirea pediatrică, unde mai multe regimuri de vaccinare cu schemă primară sunt esenţiale.
În ciuda rezultatelor promiţătoare, dr. Curlin avertizează că este prea devreme pentru a face recomandări clinice bazate exclusiv pe acest studiu. Cu toate acestea, pe baza rezultatelor semnificative ale cercetării, el spune că ar opta pentru alternarea braţelor în cazul viitoarelor vaccinuri cu două doze.
Echipa OHSU îndeamnă la efectuarea mai multor studii pentru a explora beneficiile potenţiale ale acestei strategii de vaccinare la diferite grupe de vârstă şi pentru diferite vaccinuri, cu scopul de a optimiza protecţia imunitară împotriva agenţilor patogeni emergenţi.
Studiul a fost publicat recent în Journal of Clinical Investigation.