Femeile cu HPV se confruntă cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indică un studiu

Femeile cu HPV se confruntă cu un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indică un studiu

Infecţia cu virusul papiloma uman (HPV) este foarte frecventă, iar tulpinile cu risc ridicat sunt cunoscute ca fiind cauza cancerului de col uterin. Cercetările de până acum au sugerat că HPV ar putea contribui, de asemenea, la acumularea de plăci periculoase în artere. Cu toate acestea, acesta este primul studiu care indică o legătură între infecţia HPV cu risc ridicat şi decesele cauzate de boli cardiovasculare.

Femeile prezintă un risc de patru ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare dacă au o infecţie cu o tulpină cu risc ridicat a virusului papiloma uman (HPV), potrivit unui studiu publicat miercuri, în European Heart Journal.

„În ciuda progreselor remarcabile în controlul factorilor de risc bine-cunoscuţi pentru bolile de inimă - cum ar fi fumatul, colesterolul ridicat, hipertensiunea şi diabetul - bolile de inimă continuă să fie o cauză majoră de deces", a declarat profesorul Seungho Ryu de la facultatea de medicină a Universităţii Sungkyunkwan din Seul, Coreea, care a condus cercetarea.

Un fapt interesant, potrivit cercetătorilor coreeni, este că aceşti factori de risc convenţionali nu explică toate cazurile de boli de inimă; aproximativ 20% apar la persoane care nu au aceste probleme.

Acest lucru a evidenţiat necesitatea investigării şi altor factori de risc modificabili.

Astfel, această cercetare s-a concentrat pe examinarea impactului HPV, în special în ceea ce priveşte mortalitatea cardiovasculară, ca potenţial factor de risc pentru bolile de inimă.

Studiul a inclus 163.250 de femei coreene tinere sau de vârstă mijlocie care nu aveau nicio boală cardiovasculară la începutul scercetării.

Femeile au fost supuse unei varietăţi de teste de screening de sănătate, inclusiv un screening cervical pentru 13 tulpini de HPV cu risc ridicat.

Ele au revenit pentru controale de sănătate la fiecare an sau doi ani, timp de opt ani şi jumătate în medie.

Cercetătorii au reuşit să combine datele privind rezultatele testelor HPV ale femeilor cu datele naţionale privind decesele cauzate de boli cardiovasculare, inclusiv boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale (AVC).

Fiind un grup de femei relativ tinere şi sănătoase, riscul ca acestea să moară din cauza bolilor cardiovasculare a fost în general scăzut (9,1 la 100.000 în total).

Cu toate acestea, după ce au luat în considerare şi alţi factori despre care se ştie că pot creşte riscul de boli cardiovasculare, cercetătorii au descoperit că femeile cu HPV cu risc ridicat aveau un risc de 3,91 ori mai mare de a avea arterele blocate, un risc de 3,74 ori mai mare de a muri din cauza unei boli de inimă şi un risc de 5,86 ori mai mare de a muri din cauza unui AVC, în comparaţie cu femeile care nu aveau o infecţie cu HPV cu risc ridicat.

De asemenea, cercetătorii au constatat că riscul era şi mai mare la femeile care aveau o infecţie HPV cu risc ridicat şi obezitate.

„Ştim că inflamaţia joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi progresia bolilor cardiovasculare, iar infecţiile virale sunt potenţiali declanşatori ai inflamaţiei. HPV este cunoscut pentru legătura sa cu cancerul de col uterin, dar cercetările încep să arate că acest virus poate fi găsit şi în sânge. S-ar putea ca virusul să creeze inflamaţie în vasele de sânge, contribuind la arterele blocate şi deteriorate şi la creşterea riscului de boli cardiovasculare", a explicat prof. Hae Suk Cheong de la Sungkyunkwan (SKKU).

Acest studiu evidenţiază importanţa unei îngrijiri complete pentru pacienţii cu HPV cu risc ridicat.

„Medicii ar trebui să monitorizeze sănătatea cardiovasculară la pacienţii cu HPV cu risc ridicat, în special la cei cu obezitate sau cu alţi factori de risc. Este important ca persoanele cu HPV cu risc ridicat să fie conştiente de potenţialul de risc atât pentru bolile de inimă, cât şi pentru riscul de cancer de col uterin. Acestea ar trebui să se angajeze în controale regulate de sănătate şi să adopte un stil de viaţă sănătos pentru a-şi reduce riscul de boli cardiovasculare", a subliniat prof. Cheong.

Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă infecţia cu HPV de risc înalt are efecte similare asupra bărbaţilor şi pentru a vedea dacă vaccinul împotriva HPV poate preveni decesele cauzate de boli de inimă.

Dacă aceste constatări se confirmă, ar putea avea implicaţii substanţiale pentru strategiile de sănătate publică.

Creşterea ratelor de vaccinare împotriva HPV ar putea fi o strategie importantă în reducerea riscurilor cardiovasculare pe termen lung, spun cercetătorii coreeni.

Într-un editorial care a însoţit studiul, prof. James S. Lawson, de la Universitatea New South Wales, din Sydney, Australia, şi alţi cercetători din comunitatea ştiinţifică ce au revizuit studiul au declarat că: „dovezile că virusurile în general şi HPV în special cresc riscul de rezultate adverse ale bolilor cardiovasculare aterosclerotice au devenit suficient de convingătoare pentru a se adăuga la argumentele deja solide în favoarea vaccinării împotriva virusului gripal, SARS-CoV-2 şi HPV".

„Dovezile că HPV este cauzal în iniţierea sau progresia bolii cardiovasculare aterosclerotice sunt foarte sugestive, dar ar deveni definitive dacă rezultatele studiilor randomizate care evaluează vaccinurile HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin ar arăta o reducere a bolii cardiovasculare aterosclerotice. Aceste constatări, atunci când sunt adăugate la alte dovezi care leagă HPV şi alte virusuri de o mortalitate mai mare prin boli cardiovasculare, constituie un argument puternic pentru acceptarea virusurilor ca factori de risc pentru rezultate adverse ale bolii cardiovasculare aterosclerotice", au scris oamenii de ştiinţă după revizuirea acestui studiu.

viewscnt