O terapie promiţătoare bazată pe ARN mesager pentru a preveni şi trata alergia la arahide

O terapie promiţătoare bazată pe ARN mesager pentru a preveni şi trata alergia la arahide

Există o nevoie urgentă pentru mai multe tratamente, inclusiv cu acţiune rapidă, pentru alergiile provocate de arahide. Un nou studiu prezintă o tehnologie medicamentoasă promiţătoare, bazată pe o nanoparticulă minusculă cu o dimensiune de doar câteva miliardimi de metru.

În testele efectuate pe şoareci, nanoparticula a inversat alergiile la arahide şi a împiedicat apariţia acestora.

Dacă acelaşi răspuns va fi declanşat şi în testele umane, tratamentul ar putea schimba viaţa a milioane de oameni.

În centrul tratamentului se află un fragment de proteină numit epitop; acesta este special conceput ca un antigen (o substanţă menită să declanşeze un răspuns din partea sistemului imunitar) şi nu include şi partea de proteină care provoacă în mod normal reacţia alergică.

Astfel, expunerea la o versiune modificată a alergenului ajută la antrenarea organismului împotriva întregii forţe a substanţei reale, în acest caz, alunele.

„Dacă eşti suficient de norocos şi alegi epitopul corect, există un mecanism imunitar care frânează reacţiile la toate celelalte fragmente", spune André Nel, imunolog la universitatea California, din Los Angeles.

„În acest fel, am putea să ne ocupăm de un întreg ansamblu de epitopi care au un rol în boală".

Tehnica a mai fost folosită în studii anterioare, dar în acest experiment, cercetătorii au adăugat câteva ingrediente suplimentare: o moleculă de zahăr ce se leagă de celulele imunitare care luptă împotriva antigenelor, şi utilizarea mesagerului biologic ARNm pentru a construi instrucţiuni în epitop.

Prin adăugarea elementului ARN mesager (ARNm), cercetătorii au putut încărca mai uşor nanoparticula pentru a o echipa cu mai mulţi epitopi.

Aceeaşi abordare este utilizată în vaccinurile Covid-19, în care întreaga proteină spike a SARS-CoV-2 este codificată pentru a produce imunitate.

(Foto: Diagrama nanoparticulelor: Nanoparticula utilizează ARNm pentru codificare. Xu et al., ACS Nano, 2023)

Odată construite, cercetătorii au ţintit nanoparticulele spre ficat. Organul nu reacţionează în mod exagerat la fiecare substanţă străină pe care o întâlneşte şi este locul în care trăiesc celulele care prezintă antigen şi antrenează organismul să nu producă o reacţie alergică excesivă de autoapărare.

„Din câte ştim, ARNm nu a fost niciodată folosit pentru o boală alergică", spune Nel.

Într-o serie de experimente pe şoareci, s-a demonstrat că nanoparticulele reduc reacţia alergică la alune şi cresc producţia de substanţe în organism care ar trebui să creeze în viitor o toleranţă la alune.

Printre aceste substanţe se numărau anticorpi, citokine (proteine cruciale în răspunsul imunitar) şi enzime (proteine care conduc anumite reacţii chimice în organism).

Beneficiile nanoparticulei s-au menţinut indiferent dacă şoarecii au fost sau nu sensibilizaţi în prealabil la alergeni de arahide.

Fiind conceput pe bază de ARNm, medicamentul poate fi adaptat pentru alte alergii şi tulburări autoimune, spun cercetătorii.

De asemenea, ar putea ajuta la tratarea diabetului de tip 1, care implică, de asemenea, o reacţie dăunătoare din partea sistemului imunitar.

Echipa spune că ar putea dura trei ani până când ar putea fi demarate studiile clinice.

Având în vedere că alergiile la arahide afectează în prezent cel puţin 4,6 milioane de adulţi şi 1,6 milioane de copii, în Statele Unite, aceste nanoparticule au un mare potenţial de a ajuta aceste persoane.

„Am demonstrat că platforma noastră poate acţiona pentru a calma alergiile la arahide şi credem că ar putea face acelaşi lucru pentru alţi alergeni, în alimente şi medicamente, precum şi pentru afecţiuni autoimune", spune Nel.

Cercetarea a fost publicată în ACS Nano.

(Foto articol: Ilustraţie care arată nanoparticula cu zaharuri pe suprafaţa sa (albastru închis şi roz) şi o încărcătură de ARNm (roşu). Nel Lab/UCLA).

viewscnt