Oamenii de ştiinţă au descoperit că nu infecţiile virale acute sunt responsabile pentru leziunile neurologice

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nu infecţiile virale acute sunt responsabile pentru leziunile neurologice

Până acum se credea că infecţiile virale acute, precum Zika sau Covid-19, sunt direct responsabile de leziunile neurologice, însă o echipă de cercetători canadieni a descoperit că răspunsul sistemului imunitar este cel care se află în spatele acestora.

Cercetarea, publicată la luni, în revista Nature Communications, a fost condusă de cercetătorii de la Universitatea McMaster, Elizabeth Balint, doctorandă, şi Ali Ashkar, profesor la Departamentul de Medicină şi titular al Catedrei de Cercetare în imunitatea naturală şi funcţia celulelor NK din Canada.

„Am fost interesaţi să încercăm să înţelegem de ce atât de multe infecţii virale sunt asociate cu boli neurologice", spune Balint într-un comunicat al universităţii.

„Dovezile noastre sugerează că nu virusul în sine provoacă daune, ci o populaţie unică de celule T, care fac parte din sistemul imunitar, care sunt de fapt responsabile pentru daune."

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa McMaster s-a concentrat asupra virusului Zika.

În timpul testelor de laborator, cercetătorii au găsit, aşa cum era de aşteptat, celule T specifice pentru Zika şi produse de organism pentru a elimina celulele infectate.

Însă ei au mai descoperit şi altceva.

„Interesant în studiul nostru este faptul că, deşi am găsit unele celule T specifice pentru Zika, am identificat celule care nu funcţionau ca o celulă T normală şi care ucideau o mulţime de celule care nu erau infectate cu Zika", scriu autorii.

Aceste celule se numesc celule T NKG2D+CD8+, iar cercetătorii spun că răspunsul lor agresiv este responsabil pentru leziunile neurologice suferite în urma unor infecţii care nu se limitează doar la Zika, cum ar fi Covid-19 şi chiar şocul septic.

Răspunsul agresiv este rezultatul producerii de către organism a unor cantităţi mari de proteine inflamatorii numite citokine, care, cu moderaţie, ajută la coordonarea răspunsului organismului în lupta împotriva unei infecţii sau leziuni, spunând celulelor imunitare unde să meargă şi ce să facă atunci când ajung.

„Dacă celulele imunitare ale organismului nostru reacţionează şi produc în exces citokine inflamatorii, această stare va duce la activarea nespecifică a celulelor imunitare din organism, ceea ce, la rândul său, duce la daune colaterale. Acest lucru poate avea consecinţe grave dacă se întâmplă în creier", spune Ashkar.

Descoperirea oferă cercetătorilor şi oamenilor de ştiinţă o nouă ţintă pentru tratamentele bolilor neurologice declanşate de infecţiile virale acute.

De fapt, echipa de la McMaster a găsit deja un tratament care promite. Cercetătorii au experimentat cu un anticorp care poate bloca şi trata complet neurotoxicitatea devastatoare într-un model animal, care se află deja în teste clinice pentru diferite utilizări la om.

viewscnt