Opt bebeluşi s-au născut în Marea Britanie folosind material genetic de la trei persoane diferite, pentru a preveni afecţiuni devastatoare şi adesea fatale. Două rapoarte publicate în New England Journal of Medicine arată că 22 de familii au trecut prin acest proces la Centrul de Fertilitate din Newcastle.
Metoda, dezvoltată de oamenii de ştiinţă britanici, combină ovulul şi sperma de la mamă şi tată cu un al doilea ovul de la o femeie donatoare.
Tehnica este legală în Marea Britanie de un deceniu, însă acum au apărut primele dovezi că duce la naşterea unor copii fără boli mitocondriale incurabile, potrivit BBC.
Aceste afecţiuni se transmit, în mod normal, de la mamă la copil şi afectează producerea de energie necesară organismului. Astfel de boli pot provoca dizabilităţi severe, iar unii bebeluşi mor la câteva zile după naştere.
Copiii născuţi prin această tehnică moştenesc cea mai mare parte a ADN-ului - planul lor genetic - de la părinţi, dar primesc şi o cantitate minusculă, de aproximativ 0,1%, de la a doua femeie. Această modificare este transmisă generaţiilor viitoare.
Nicio familie care a trecut prin acest proces nu a vorbit public pentru a-şi proteja intimitatea, dar unele cupluri au transmis declaraţii anonime prin intermediul Centrului de Fertilitate din Newcastle, unde au avut loc procedurile.
Cum funcţionează metoda
Această metodă presupune că ovulele mamei şi ale donatoarei sunt fertilizate în laborator cu sperma tatălui.
Embioanele se dezvoltă până când ADN-ul din spermă şi ovul formează două structuri numite pronuclee. Acestea conţin planurile de construcţie ale corpului uman, precum culoarea părului şi înălţimea.
Pronucleele sunt extrase din ambele embrioane, iar ADN-ul părinţilor este introdus în embrionul care conţine mitocondrii sănătoase. Copilul rezultat este înrudit genetic cu părinţii, dar nu ar trebui să moştenească boli mitocondriale.
Prin folosirea acestei metode s-au născut până acum patru băieţi şi patru fete, inclusiv o pereche de gemeni, iar o sarcină este în curs.
„Este extraordinar să vezi uşurarea şi bucuria pe chipurile părinţilor acestor bebeluşi, după o aşteptare atât de lungă şi teamă de consecinţe, şi să poţi vedea aceşti copii în viaţă, sănătoşi şi dezvoltându-se normal”, a declarat prof. Bobby McFarland, directorul Serviciului Specializat NHS pentru Tulburări Mitocondriale Rare, citat de BBC.
Toţi bebeluşii s-au născut fără boli mitocondriale şi s-au dezvoltat conform etapelor aşteptate.
Marea Britanie a dezvoltat această tehnică a “bebeluşilor cu trei părinţi” şi este prima ţară din lume care a adoptat legi ce permit această procedură, în urma unui vot în Parlament, în 2015.
Procedura a fost controversată iniţial, deoarece mitocondriile au propriul lor ADN, care le controlează funcţionarea. Acest lucru înseamnă că bebeluşii moştenesc ADN de la părinţii lor, dar şi aproximativ 0,1% de la femeia donatoare.
Orice fată născută prin această tehnică va transmite această modificare copiilor ei, ceea ce reprezintă o schimbare permanentă a moştenirii genetice.
Tehnologia a stârnit controverse atunci când a apărut, deoarece existau temeri că ar putea deschide calea către „copii modificaţi genetic la comandă”.