O nouă metodă permite administrarea săptămânală a tratamentului pentru Parkinson

O nouă metodă permite administrarea săptămânală a tratamentului pentru Parkinson

O echipă de cercetători din Australia a dezvoltat o metodă de administrare săptămânală, cu ajutorul unui gel biodegradabil injectabil, a tratamentului pentru boala Parkinson. Noua metodă ar putea transforma tratamentul pentru milioane de pacienţi cu boala Parkinson din întreaga lume.

Metoda a fost prezentată recent în publicaţia ştiinţifică  “Drug Delivery and Translational Research”.

Astfel, cercetătorii de la University of South Australia (UniSA) au realizat un gel biodegradabil care poate fi administrat pacienţilor prin injecţie o dată pe săptămână. În prezent, pacienţii iau zilnic medicamente pentru Parkinson.

Gelul biodegradabil poate fi administrat prin injecţie subcutanată sau intramusculară, eliberând treptat medicamentul. Gelul injectabil combină un polimer biodegradabil, denumit PLGA, cu Eudragit L-100, un polimer sensibil la pH, pentru a obţine o eliberare controlată şi susţinută a medicamentului.

Odată injectat, gelul furnizează doze constante din două medicamente autorizate pentru Parkinson, levodopa şi carbidopa, timp de o săptămână.

"Scopul nostru a fost să creăm o formulă care să simplifice tratamentul, să îmbunătăţească aderenţa pacienţilor şi să menţină niveluri terapeutice constante ale medicaţiei. Această injecţie săptămânală ar putea schimba radical modul în care este tratată boala Parkinson”, a explicat prof. Sanjay Garg, de la Centrul pentru Inovaţie Farmaceutică al UniSA.

În studiile realizate în laborator, cercetătorii au calculat că peste 90% din levodopa şi 81% din carbidopa au fost eliberate într-o săptămână, iar efectele secundare au fost minime.

De altfel, gelul în care a fost administrat medicamentul s-a degradat în proporţie de peste 80% într-o săptămână şi nu a prezentat toxicitate semnificativă în testele de viabilitate celulară.

Formula poate fi administrată cu uşurinţă printr-un ac fin, ceea ce limitează disconfortul şi elimină necesitatea unui implant chirurgical. Sistemul poate fi ajustat pentru a elibera medicamentele pe o perioadă cuprinsă între câteva zile şi câteva săptămâni, în funcţie de necesităţile terapeutice.

Cercetătorii de la UniSA speră să înceapă în curând studiile clinice şi explorează oportunităţi de comercializare.

viewscnt