Articol susţinut de Sanador
Menopauza marchează o etapă naturală în viaţa femeii, asociată cu scăderea nivelului de hormoni sexuali şi apariţia unor simptome precum bufeuri, transpiraţii nocturne, tulburări de somn, uscăciune vaginală şi modificări ale dispoziţiei. Opţiunile de tratament ginecologic pentru menopauză sunt variate şi vizează atât ameliorarea simptomelor, cât şi prevenirea complicaţiilor pe termen lung, precum osteoporoza. Principala abordare terapeutică este prin terapie de substituţie hormonală, care presupune administrarea de estrogen, cu sau fără progesteron ori derivaţi ai acestuia, adaptată profilului individual al pacientei.
Pentru femeile care nu pot sau nu doresc să urmeze un astfel de tratament, există alternative non-hormonale, precum medicamentele antidepresive, terapii locale cu estrogen pentru simptomele genito-urinare sau terapii de rejuvenare vaginală. În plus, modificările stilului de viaţă, suplimentele pentru sănătatea osoasă şi suportul psihologic pot contribui la gestionarea eficientă a tranziţiei menopauzale. Alegerea terapiei se face individualizat, în funcţie de severitatea simptomelor, riscurile asociate şi preferinţele pacientei.
La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii de ginecologie şi endocrinologie asigurate de medici cu înaltă expertiză, dedicaţi identificării celor mai adecvate opţiuni terapeutice pentru simptomele specifice perioadei de trecere la menopauză, menopauzei propriu-zise sau menopauzei precoce. Planul de tratament este stabilit împreună cu pacienta, pe baza evaluării medicale detaliate şi a istoricului personal de sănătate, printr-o analiză atentă a beneficiilor şi riscurilor asociate.

Evaluarea iniţială şi personalizarea terapiei
Diagnosticul menopauzei este în principal clinic, bazat pe absenţa menstruaţiei după 12 luni de amenoree şi pe simptomatologie, care poate include bufeuri, transpiraţii nocturne, insomnii, durere de sâni, închiderea culorii pielii, iritabilitate, anxietate, scăderea libidoului, uscăciune şi atrofie vaginală, scurgeri vaginale şi dureri în timpul actului sexual, dar şi simptome urinare, căderea părului sau modificări de dispoziţie.
În general, nu sunt necesare analize de laborator la femeile care au peste 45 de ani şi simptome tipice, dar în cazuri de incertitudine (vârstă mai mică, simptome atipice), medicul poate recomanda determinări hormonale: FSH (hormonul foliculostimulant), care creşte la menopauză şi indică scăderea funcţiei ovariene; estradiol, care scade şi reflectă reducerea producţiei de estrogen; şi TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), util pentru a exclude afecţiuni tiroidiene ce pot avea manifestări similare menopauzei.
Evaluarea densităţii osoase (DEXA) poate fi indicată pentru a estima riscul de osteoporoză, iar printr-o ecografie transvaginală se poate vedea care este rezerva ovariană a femeii în momentul respectiv. De asemenea, medicul poate recomanda şi teste suplimentare, precum test Babeş-Papanicolau, mamografie, ecografie mamară sau consult cardiologic, dacă este necesar.
La SANADOR, pacientele beneficiază de consultaţii asigurate de medici foarte bine pregătiţi, care, pe lângă istoricul medical şi examinarea clinică, pot recomanda analize hormonale şi investigaţii imagistice pentru evaluarea funcţiei ovariene. Diagnosticul menopauzei se bazează pe manifestările clinice şi, la nevoie, pe investigaţii suplimentare, pentru excluderea altor boli sau complicaţii. După evaluarea completă, medicul stabileşte planul terapeutic adecvat fiecărei paciente, care poate include tratament hormonal, non-hormonal, proceduri avansate, neinvazive, dar şi modificări ale stilului de viaţă şi terapii complementare.
Tratamentul de substituţie hormonală la menopauză
La menopauză, tratamentele sunt adaptate severităţii simptomelor şi profilului medical individual. Cea mai eficientă opţiune pentru ameliorarea simptomelor vasomotorii (precum bufeurile şi transpiraţiile nocturne) şi prevenirea pierderii de masă osoasă este terapia de substituţie hormonală, care presupune administrarea de estrogen, cu sau fără progestativ, în funcţie de prezenţa uterului: femeile cu uter primesc combinaţia estrogen-progestativ, pentru protecţia endometrială, iar cele fără uter pot urma monoterapia estrogenică.
Terapia de substituţie hormonală poate fi administrată sub formă de comprimate, plasturi, geluri, spray-uri, dispozitiv intrauterin sau injecţii. Tratamentul estrogenic va fi zilnic, modul de administrare fiind stabilit de comun acord cu medicul, în funcţie de tipul de produs ales.
Terapia combinată, ce include estrogen şi progesteron, poate urma un regim continuu, cu administrare zilnică a ambilor hormoni, sau un regim ciclic, în care estrogenul se ia zilnic, iar progesteronul este adăugat timp de 12–15 zile lunar, de regulă sub formă de comprimate. În ceea ce priveşte prevenţia şi tratamentul osteoporozei, terapia hormonală are efect protector asupra masei osoase, însă nu este recomandată ca primă linie pentru această indicaţie.
La SANADOR, pacientele beneficiază de consultaţii de specialitate în care, pe baza unei evaluări medicale complete, ce include analize de laborator şi investigaţii imagistice performante, medicul recomandă un tratament personalizat, adaptat etapei menopauzei, intensităţii simptomelor şi eventualelor afecţiuni asociate. În cazul în care se ia în considerare terapia de substituţie hormonală, decizia este adoptată împreună cu medicul ginecolog sau endocrinolog, ţinând cont de rezultatele investigaţiilor. Obiectivul tratamentului este reducerea simptomelor, prevenirea complicaţiilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Tratamente non-hormonale, locale şi proceduri moderne
Pentru femeile la care terapia hormonală este contraindicată sau care nu doresc să urmeze acest tratament, există alternative non-hormonale pentru controlul bufeurilor, precum inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI/SNRI).
În plus, medicul mai poate recomanda lubrifianţi şi hidratante vaginale pentru uscăciune şi disconfort sexual, suplimente pentru sănătatea osoasă (calciu, vitamina D3, seleniu, zinc, omega 3), dar şi modificările stilului de viaţă, consilierea psihologică, terapia cognitiv-comportamentală şi activitatea fizică. Pentru problemele genito-urinare, inclusiv infecţie urinară recurente, medicul recomandă tratamente locale cu estrogen (creme, ovule, inele vaginale) cu efecte sistemice minime, ce nu necesită asocierea unui progestativ la doze mici.
Printre procedurile moderne, minim invazive, recomandate pentru îmbunătăţirea confortului intim la menopauză se numără rejuvenare vaginală cu laser sau cu radiofrecvenţă, injectarea cu acid hialuronic, vaginoplastia, labioplastie şi terapia cu PRP (plasmă bogată în trombocite). Terapia laser stimulează producţia de colagen, sporind fermitatea şi lubrifierea mucoasei vaginale, în timp ce radiofrecvenţa oferă o acţiune mai blândă, cu un grad redus de disconfort. Injectarea cu acid hialuronic este indicată în cazurile de uscăciune vaginală severă, iar rejuvenarea cu PRP utilizează plasma proprie pentru regenerarea ţesuturilor.
La SANADOR, pacientele aflate la menopauză au acces la proceduri moderne de rejuvenare vaginală, realizate cu tehnologie de ultimă generaţie, precum laserul Fotona Smooth, menite să susţină sănătatea intimă şi să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii. Tratamentele de regenerare a ţesuturilor sunt efectuate în condiţii de deplină siguranţă şi confort. De asemenea, în funcţie de indicaţiile medicale, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate şi intervenţii chirurgicale pentru remodelarea labiilor şi întinerirea vaginală.