Bugetul alocat CNAS în 2025, insuficient pentru a acoperi necesarul pentru întregul an. De câţi bani în plus este nevoie

Bugetul alocat CNAS în 2025, insuficient pentru a acoperi necesarul pentru întregul an. De câţi bani în plus este nevoie

CNAS administrează Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România şi unul dintre cele mai mari bugete publice din ţara noastră. În 2025, bugetul FNUASS a fost majorat cu 3,7 miliarde lei (sau 5,1%) faţă de nivelul de anul trecut, până la 77,2 miliarde lei, însă rămâne insuficient pentru a acoperi cheltuielile, potrivit preşedintelui CNAS, Horaţiu Remus Moldovan.

Oficialul a precizat că este nevoie de o majorare de 14 miliarde lei a bugetului FNUASS în 2025, pentru achitarea datoriilor.

Pe de altă parte, şeful CNAS a vorbit de necesitatea unor schimbări în mecanismul de finanţare a serviciilor medicale decontate din FNUASS.

"Vorbim de o dublare a bugetului CNAS, în câţiva ani, iar efectele nu sunt cele pe care noi le-am scontat şi atunci trebuie să venim cu un pachet de măsuri. Pe spitale, pachetul de măsuri cuprinde o adevărată reformă. Dar, nu este un lucru nou. Este un lucru care s-a discutat de ani de zile. L-am discutat atât în Ministerul Sănătăţii, cât şi în CNAS. Aproape toate spitalele recunosc că au o mare problemă cu finanţarea reală, cu acel tarif pe caz ponderat (TCP), care practic nu corespunde cu realitatea în momentul de faţă. Majoritatea spitalelor au nevoie de un TCP mai mare", a afirmat Horaţiu Remus Moldovan, citat de Agerpres.

Declaraţia a fost făcută marţi, la un eveniment pe teme de sănătate.  

Potrivit oficialului, finanţarea spitalelor reprezintă aproape jumătate din bugetul anual al FNUASS, adică circa 33 de miliarde de lei, din care 16 miliarde de lei pentru servicii decontate de spitale şi 17 miliarde de lei pentru influenţe salariale, generate de majorarea veniturilor începând cu 2018.

“Deci sunt 33 de miliarde de lei - aproape jumătate din bugetul CNAS şi acest lucru nu se găseşte întotdeauna în calitatea serviciilor medicale. Nu se regăseşte în investigaţiile de care beneficiază pacientul în spital. Nu se regăseşte în tratamentul de care beneficiază şi nu se regăseşte în gradul general de mulţumire", a spus Moldovan, care a propus contopirea celor două mari surse de finanţare pentru spitale şi o regândire a modului în care sunt clasificate unităţile medicale.

"Avem 27 de spitale publice în România care îşi asigură peste 80% din cheltuielile cu salariile din influenţe salariale, fără servicii. Ai, nu ai servicii, primeşti banii şi atunci nu mai eşti stimulat să faci un management adecvat", a mai spus preşedintele CNAS.

În februarie, fosta preşedintă a CNAS, dr. Valeria Herdea, a semnalat că bugetul FNUAS din 2025 acoperă cheltuielile pentru medicamentele compensate doar pentru primele zece luni ale anului.

viewscnt