Ministerul Sănătăţii întăreşte rolul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) de coordonator la nivel naţional al activităţilor de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, în subprogramul de transplant din cadrul programelor naţionale de boli netransmisibile, arată un proiect de ordin consultat de 360medical.ro.
Noul ordin urmează să modifice prevederi ale ordinului ministrului sănătăţii nr. 377/2017.
“Coordonarea activităţilor de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană prevăzute în cadrul subprogramului se realizează după cum urmează: la nivel naţional, de către Agenţia Naţională de Transplant; la nivelul unităţilor spitaliceşti acreditate să desfăşoare activităţi de prelevare şi/sau de transplant, prin coordonatorii de transplant desemnaţi în condiţiile legii”, prevede proiectul noului ordin.
Ordinul 377/2017, aflat în vigoare în prezent, prevede coordonarea activităţilor de transplant de organe la nivel naţional de către Agenţia Naţională de Transplant, însă “cu operaţionalizare prin Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov al Municipiului Bucureşti şi al Judeţului Ilfov”.
De asemenea, reglementările actuale prevăd că activitatea de transplant se realizează, la nivel regional, prin oficii regionale de transplant, prevedere care nu se mai regăseşte în proiectul noului ordin.
Ordinul în vigoare în prezent prevede coordonarea activităţilor de transplant la nivelul unităţilor spitaliceşti “autorizate” să desfăşoare activităţi de prelevare sau de transplant, în timp ce proiectul noului ordin prevede coordonarea la nivelul spitalelor “acreditate”.
Noul ordin clarifică activităţile coordonate la nivel naţional de către ANT. Astfel, agenţia va avea ca atribuţii clar definite coordonarea prelevării organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană de la donator viu sau decedat, precum şi deplasarea internă sau externă pentru organizarea acţiunilor de coordonare şi prelevare, transportul echipelor operatorii şi al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană prelevate.
De asemenea, ANT se va ocupa de organizarea acţiunilor de instruire a coordonatorilor intraspitaliceşti de transplant şi a persoanelor responsabile cu identificarea şi declararea potenţialilor donatori, de organizarea de campanii pentru promovarea donării de organe, de alocarea brăţărilor de identificare pentru donatorii vii şi donatorii aflaţi în moarte cerebrală pentru asigurarea trasabilităţii organelor şi de alocarea etichetelor necesare transportului.
Iniţiatorii proiectului noului ordin motivează modificările prin necesitatea clarificării atribuţiilor.
“Propunem şi reglementarea atribuţiilor privind coordonarea la nivel naţional a activităţilor din domeniul transplantului de organe, ţesuturi, şi celule de origine umană în sarcina Agenţiei Naţionale de Transplant, în calitate de autoritate competentă a acestui domeniu”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
Proiectul de ordin vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii a finalizat recent proiectul legii transplantului, care se află în prezent în analiză la guvern şi ar putea fi lansat în dezbatere publică îluna aceasta.
România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În acest an au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
Proiectul de ordin completează şi normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru 2017 şi 2018 şi şi prelungeşte aplicabilitatea normelor până la 31 martie 2019, în acord cu un proiect de hotărâre de guvern prezentat anterior de 360medical.ro.