Într-o perioadă marcată de incertitudini geopolitice şi provocări sanitare globale, comunitatea internaţională a făcut un pas semnificativ spre consolidarea securităţii în sănătate.
Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au votat în favoarea unui tratat global privind îmbunătăţirea pregătirii în faţa pandemiilor, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii de luni.
Documentul propus urmăreşte să corecteze dezechilibrele legate de accesul la medicamente, vaccinuri şi alte echipamente medicale, bazându-se pe lecţiile învăţate în urma pandemiei de Covid-19, care a făcut milioane de victime între 2020 şi 2022.
Astfel, 124 de ţări au votat în favoarea tratatului. Nicio ţară nu a votat împotrivă, în timp ce 11 ţări, inclusiv Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia şi Iran, s-au abţinut.
„Guvernele lumii lucrează împreună pentru ca propriile ţări, dar şi întreaga comunitate mondială, să fie mai pregătite, mai sănătoase şi mai bine protejate în faţa ameninţărilor reprezentate de agenţii patogeni şi virusurile cu potenţial pandemic”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.
Acest acord urmează să fie adoptat oficial marţi, în cadrul unei reuniuni a Adunării Mondiale a Sănătăţii, desfăşurată la Geneva.
Totuşi, acesta nu va intra în vigoare până când ţările nu vor ajunge la un acord suplimentar privind schimbul de agenţi patogeni, un proces care ar putea dura până la doi ani. Ulterior, fiecare stat va trebui să aprobe oficial tratatul.
După trei ani de negocieri dificile, acordul este văzut de mulţi analişti ca o victorie a cooperării la nivel mondial, într-un moment în care organizaţiile multilaterale precum OMS au fost afectate de reduceri semnificative ale finanţării externe din partea Statelor Unite.
Negociatorii americani au părăsit discuţiile după ce preşedintele Donald Trump a iniţiat retragerea SUA, cel mai mare finanţator al OMS, din organizaţie, când a preluat funcţia în ianuarie. Procedura de retragere durează 12 luni.
Având în vedere această decizie, Statele Unite nu vor fi obligate să respecte acordul.