Uniunea Europeană intenţionează să constituie rezerve de medicamente, vaccinuri şi echipamente medicale esenţiale pentru viitoare crize sanitare şi să creeze o reţea care să faciliteze coordonarea între ţările membre, a declarat miercuri Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, în cadrul unei conferinţe de presă.
Măsura este gândită pentru a preveni situaţii precum cele din perioada pandemiei de Covid-19, când blocul celor 27 de state membre s-a confruntat cu o penurie de produse medicale, de la vaccinuri până la măşti de protecţie.
„Avem nevoie de o strategie pe termen lung pentru a ne asigura că proviziile esenţiale pentru funcţionarea societăţii sunt întotdeauna disponibile”, a spus Hadja Lahbib, citată de Reuters.
În cadrul strategiei europene pentru Constituirea de Rezerve şi Contramăsuri Medicale, UE va întocmi o listă de priorităţi pentru produse care urmează să fie stocate în statele membre, inclusiv vaccinuri, medicamente, teste pentru diagnosticare şi echipamente individuale de protecţie.
De asemenea, UE va dubla investiţiile în Programul pentru Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă Sanitară, cunoscut sub acronimul HERA, bugetul ajungând la 200 de milioane de euro până în 2027, a precizat Comisarul european.
Comisia Europeană va lansa şi un Accelerator pentru Contramăsuri Medicale, care va funcţiona ca un ghişeu unic pentru a sprijini companiile să acceseze finanţări necesare dezvoltării de tehnologii în domeniul sănătăţii.
O altă măsură avută în vedere este crearea unui Sistem European de Supraveghere a Apelor Uzate, care va colecta probe din aeroporturile europene pentru a detecta focare de boli şi a monitoriza în timp real evoluţia epidemiilor.
În cadrul unei iniţiative numite Medifence, UE va colabora cu Grupul Comun de Sănătate al NATO pentru a întocmi o listă de contramăsuri medicale cu dublă utilizare - atât civilă, cât şi militară -, cum ar fi antidoturile şi mijloacele de protecţie chimică.
Ca parte a Strategiei de Constituire a Stocurilor, UE va dezvolta o Reţea de Stocare împreună cu statele membre, pentru a-şi coordona iniţiativele şi a evita finanţările redundante.
„Ştim că unele ţări îşi constituie stocuri pe cont propriu, dar nu ştim cine ce are. Primul pas este schimbul de informaţii”, a mai spus Hadja Lahbib.