ANALIZĂ: Coronavirusul reinfectează un număr în creştere de pacienţi vindecaţi, îngreunând combaterea epidemiei

ANALIZĂ: Coronavirusul reinfectează un număr în creştere de pacienţi vindecaţi, îngreunând combaterea epidemiei

Tot mai mulţi pacienţi cu Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, care s-au vindecat în China şi în alte state au fost retestaţi ulterior pozitiv, uneori la doar câteva săptămâni după externarea din spital, ceea ce îngreunează combaterea epidemiei.

Săptămâna aceasta, autorităţile din Osaka, Japonia, au anunţat că o femeie care lucrează ca ghid turistic a fost testată pozitiv cu noul coronavirus pentru a doua oară, după ce fusese consideră vindecată după prima infectare.

Anunţul vine după ce şi în China s-au raportat mai multe cazuri în care pacienţi consideraţi vindecaţi după prima infectare cu coronavirus au fost testaţi din nou pozitiv.

Vineri, un oficial al Comisiei Naţionale de Sănătate din China a afirmat că, în urma testelor, s-a descoperit că aceşti pacienţi nu sunt contagioşi, potrivit Reuters.

Experţii spun că sunt mai multe moduri în care pacienţii vindecaţi se pot îmbolnăvi din nou. În primul rând, persoanele vindecate de curând de Covid-19 au sistemul imunitar parţial compomis şi nu au dezvoltat suficientă imunitate pentru SARS-CoV-2, ceea ce permite reinfectarea.

O altă explicaţie sugerează că virusul ar putea fi bifazic: poate sta inactiv o perioadă în organism înainte de a produce simptome.

ERORI DE TESTARE

Iniţial, primele cazuri de reinfectare apărute în China au fost puse pe seama erorilor de testare. Această variantă a părut validată de cazul unui pacient din oraşul Chengdu, care a fost testat pozitiv în 21 februarie, la 10 zile după ce a fost externat din spital în urma unor teste negative ce au indicat vindecarea.

Ulterior, un test de monitorizare a ieşit din nou pozitiv.

Lei Xuezhong, directorul adjunct al secţiei de boli infecţioase de la un spital public din vestul Chinei, a declarat unei publicaţii chineze că spitalele prelevă probe din nas şi gât pentru a decide dacă pacienţii pot fi externaţi sau nu.

Însă noi teste realizate în China au descoperit prezenţa virusului în tractul respirator inferior, sugerând că testele obişnuite din probe din nas şi gât nu sunt suficiente pentru a decide externarea.

Varianta este susţinută şi de Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia din Marea Britanie, care a monitorizat cu atenţie epidemia provocată de noul coronavirus.

VIRUS “BIFAZIC” SAU „ASCUNS”

Profesorul a declarat pentru Reuters că, în cazul pacientei din Osaka, există două variante: reinfectare sau faptul că virusul a rămas prezent în organism după prima infectare, iar testarea de dinainte de externare a fost incorectă.

Cum femeia a fost testată pozitiv la finalul lunii ianuarie şi externată din spital în 1 februarie, după două teste negative, unii experţi au sugerat că ar putea fi vorba de un virus bifazic, similar bacilului care provoacă antrax.

Un studiu prezentat recent în publicaţia Journal of the American Medical Association, care a analizat patru membri ai personalului medical infectaţi şi trataţi la un spital din Wuhan, indică posibilitatea ca unii pacienţi să rămână purtători ai coronavirusului şi după ce îndeplinesc toate criteriile actuale pentru a fi consideraţi vindecaţi şi externaţi.

Spre exemplu, standardul actual din China – ţara cu cea mai mare experienţă în combaterea coronavirusului - permite externarea după ce un pacient este testat negativ, nu prezintă simptome şi nu există anomalii în urma examenului RMN.

RATĂ DE REINFECTARE DE 14%

Ultimele date oficiale prezentate în China încep, însă, să stârnească îngrijorări. Song Tie, director adjunct al centrului local de control al bolilor din provincia Guangdong, sudul Chinei, a declarat mierucir într-o conferinţă de presă că 14% dintre pacienţii cu coronavirus externaţi după ce au fost consideraţi vindecaţi au fost testaţi ulterior pozitiv.

Totuşi, el a precizat că nu există deocamdată indicii că aceşti pacienţi reinfectaţi ar fi infectat alte persoane după prima externare.

“Din aceste date, după ce o persoană a fost infectată cu acest virus, ea produce anticorpi, iar după ce apar aceşti anticorpi, persoana nu mai este contagioasă”, a explicat Song Tie, citat de Reuters.

Anterior, experţii se aşteptau ca prima infectare să ofere pacienţilor imunitate la virus care să nu permită reinfectarea – sau măcar să reducă foarte mult riscul.

Cazurile frecvente de reinfectare au schimbat optica, iar acum experţii vor să afle dacă reinfectarea este mai puţin severă sau, dimpotrivă, dacă aceasta riscă să producă simptome mai severe.

Datele oficiale publicate de autorităţile chineze arată că până acum în China Continentală au fost externaţi, fiind consideraţi vindecaţi, 36.117 pacienţi, adică 46% din numărul total de persoane confirmate cu coronavirus.

În cazul în care rata de 14% de reinfectare înregistrată în provincia Guangdong este similară şi în restul ţării, experţii avertizează că lupta împotriva epidemiei riscă să fie mult mai dificilă decât se credea.

POSIBILĂ VINDECARE ÎN ROMÂNIA

În România, primul pacient confirmat cu coronavirus a fost testat negativ vineri, ceea ce sugerează că este posibil să se fi vindecat.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof.dr. Matei Balş” a anunţat vineri că, în următoarea perioadă, pacientul va fi testat a treia oară.

"Dacă rezultatul va fi tot negativ atunci pacientul este considerat vindecat şi va fi externat. După externare pacientul nu trebuie să mai fie izolat la domiciliu sau în carantină", a precizat Ministerul Sănătăţii, pe baza informaţiilor primite de la institut.

viewscnt