Cei mai mulţi pacienţi cu Covid-19 care au simptome uşoare sau moderate pot fi consultaţi prin telefon sau aplicaţii de video-conferinţă, arată un raport care oferă ghiduri pentru realizarea de consultaţii la distanţă.
“Acest articol va fi actualizat pe măsură ce apar noi dovezi. Este probabil că vor fi redactate protocoale naţionale şi locale în legătură cu subiectul acoperit de acest articol şi de alte aspecte ale îngrijirilor în cazul Covid-19”, a precizat dr. Trisha Greenhalgh de la Universitatea Oxford, într-un articol publicat în The BMJ.
Potrivit raportului, gestionarea prin telefon este adecvată pentru pacienţii cu simptome uşoare şi infecţii necomplicate.
“Apelul video ar putea fi potrivit pentru pacienţii cu simptome mai puternice, pentru cei cu comorbidităţi, pentru cei cu circumstanţe sociale care îi facă mai susceptibili la îmbolnăvire şi pentru cei cu stări de anxietate. Pacienţii cu probleme de auz ar putea prefera apeluri video”, arată autorii raportului, citaţi de Reuters.
Toţi pacienţii trebuie să beneficieze de sfaturi pentru cazurile de urgenţă, ţinând cont de faptul că funcţia respiratorie se poate deteriora rapid, mai ales în a doua săptămână după infectare, potrivit raportului.
Pacienţii cu Covid-19 pot avea febră cu temperatură de 38 grade Celsius pentru o perioadă care poate depăşi 5 zile, însă până la jumătate dintre persoanele infectate nu au febră la diagnosticare.
Simptomele care nu sunt relevante pentru Covid-19, putând indica şi un alt tip de infecţie, sunt congestia nazală şi simptome de alergii.
Spre exemplu, pacienţii cu gripă au în general dureri în diferite părţi ale corpului, în timp ce dificultăţile respiratorii sunt un indiciu asociat în mod clar cu Covid-19.
Raportul mai arată că alte simptome relevante pentru Covid-19 sunt diareea, pierderea apetitului şi anosmia (pierderea simţului mirosului).
Medicilor le este recomandat să viziteze pacienţii sau să intre în contact prin apel video cu pacienţii în cazul în care apar senzaţii de lipsă de aer, dificultăţi severe de respiraţie, durere sau presiune la nivelul pieptului, buze vinete sau zone vinete la nivelul feţei sau semne similare celor în cazul unui şoc (confuzie, dificultate de trezire sau flux urinar redus).
Echipa condusă de dr. Greenhalgh au analizat opiniile colectate de la 50 de furnizori de servicii medicale cu experineţă în evaluare telefonică a pacienţilor.
“Nu există dovezi că se poate măsura cu acurateţe rata de respiraţie a unui pacient la telefon, iar experţii nu folosesc astfel de testări. Totuşi, este posibil să fie măsurată rata de respiraţie printr-un apel video cu o calitate bună. În general, apelurile video permit o evaluare mai detaliată şi evită necesitatea unei consultaţii faţă în faţă”, mai arată raportul.