Cele 3 priorităţi ale României dacă apare transmiterea în comunitate a coronavirusului: asigurarea asistenţei medicale, distanţare socială şi menţinerea unui cadru economic funcţional

Cele 3 priorităţi ale României dacă apare transmiterea în comunitate a coronavirusului: asigurarea asistenţei medicale, distanţare socială şi menţinerea unui cadru economic funcţional

În cazul care apare transmiterea în comunitate a coronavirusului, România va aplica o strategie bazată pe 3 piloni: asigurarea condiţiilor de asistenţă medicală, distanţarea socială şi asigurarea unui cadru economic funcţional, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Transmiterea prin comunitate este atunci când apar persoane testate pozitiv cu coronavirus, care nu au călătorit în zone de focar şi nu au avut niciun contact cunoscut cu o persoană deja infectată.

„Cu siguranţă numărul de cazuri va creşte şi noi trebuie să întârziem transmiterea în comunitate. În momentul când nu vom mai avea trasabilitatea, atunci trebuie să schimbăm strategia. Are trei piloni. Primul e să putem asigura condiţii de asistenţă medicală. Al doilea element e să luăm măsuri, cum sunt cele de distanţare socială. Şi al treilea să asigurăm un cadru economic funcţional. Dacă nu asiguri asta, toate celelalte măsuri sunt poveşti”, a explicat Alexandru Rafila, la un post de televiziune, citat de Mediafax.

Potrivit expertului, asigurarea asistenţei medical presupune atât resurse materiale, cât şi personal calificat, disponibil şi capabil să îngrijească pacienţi.

“Persoanele vârstnice trebuie protejate. Sunt pacienţi care au cancer şi au făcut chimioterapie, deci comorbidităţi şi alte afecţiuni. Ei trebuie protejaţi. Trebuie să fim calmi şi să înţelegem că această boală trebuie tratată la domiciliu. Dacă persoanele tinere fac forme uşoare, trebuie tratate la domiciliuŢ, a menţionat prof. Rafila.

În ceea ce priveşte măsurile pentru distanţare socială, acestea sunt temporare.

„Nu putem închide şcolile vreo 2 ani, mai ales că răspândirea în mediul şcolar nu e cea mai rapidă formă de răspândire a infecţie. Atunci iei măsura şi o păstrezi până când numărul de cazuri scade sau se stabilizează”, a afirmat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Al treilea pilon – menţinerea activităţii economice – vizează o gamă mai largă de măsuri adaptate la fiecare domeniu.

„Sunt activităţi care se pot desfăşura la domiciliu, dar sunt unele care nu se pot desfăşura online. De exemplu, nu ţi se poate furniza apă de la domiciliu, staţiile de pompare de exemplu. Sunt lucruri pe care nu putem să le închidem”, a menţionat prof. Rafila.

Declraţiile au fost făcute în condiţiile în care miercuri a apărut în România primul caz suspect de transmisie în comunitate a coronavirusului, înregistrat la Constanţa.

viewscnt