Codul European de Practică în domeniul Cancerului: 10 drepturi generale ale pacienţilor oncologici

Codul European de Practică în domeniul Cancerului: 10 drepturi generale ale pacienţilor oncologici

Organizaţia Europeană împotriva Cancerului a lansat Codul European de Practică în domeniul Cancerului, o declaraţie care include cerinţele de bază pentru o bună practică clinică în domeniul cancerului la nivel european, menită să îmbunătăţească rezultatele obţinute la pacienţii cu cancer din Europa.

Codul a fost realizat în urma colaborării între experţi în domeniul oncologiei, pacienţi cu cancer şi activişti care luptă pentru drepturile pacienţilor oncologici şi a fost aprobat de Organizaţia Europeană a Cancerului şi de multe alte asociaţii profesionale şi de pacienţi, inclusiv de Societatea Internaţională de Psiho-Oncologie (IPOS) şi Lung Cancer Europe.

Codul European de Practică în domeniul Cancerului se concentrează pe informarea şi asistarea pacienţilor cu cancer în fiecare etapă a parcursului lor, stabilind o serie de 10 drepturi generale ale pacienţilor oncologici şi, în mod particular, indică ce ar trebui să aştepte aceştia de la sistemul lor de sănătate, pentru ca ei să obţină cele mai bune rezultate posibile în urma serviciilor medicale utilizate.

Documentul a fost conceput ca un instrument de responsabilizare şi o resursă pentru a asigura cele mai bune servicii de asistenţă medicală disponibile cetăţenilor şi pacienţilor europeni.

Acesta acoperă drepturile pacienţilor cu cancer în privinţa unor aspecte precum: acces egal la servicii de îngrijire a cancerului accesibile şi optime, inclusiv dreptul la o a doua opinie, acces la informaţii despre calitatea şi siguranţa îngrijirii, cu privire la cercetarea ştiinţifică şi inovare în curs de desfăşurare, acces la un plan de supravieţuire personalizat, asistenţă medicală de la o echipă specializată multidisciplinară.

"Adoptarea acestui Cod este extrem de importantă întrucât consolidează rolul activ pe care pacientul trebuie să-l joace pe tot parcursul său, de la diagnostic la tratament şi ulterior în etapa de supravieţuire. Pacienţii au dreptul şi trebuie să fie sprijiniţi să îşi crească nivelul de cunoştinţe despre boala cu care se confruntă, dar şi despre sănătate şi modul în care pot naviga sistemul de sănătate, pentru a căpăta încredere şi a putea gestiona mai bine situaţia cu care se confruntă”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (organizaţie membră a Lung Cancer Europe), Cezar Irimia, citat într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit documentului, supravieţuirea în cancer începe încă de la diagnostic şi, ca răspuns la numărul tot mai mare de persoane care supravieţuiesc acestei afecţiuni la nivel Europa, calitatea supravieţuirii este din ce în ce mai importantă, iar serviciile de îngrijire necesită o abordare multidisciplinară, inclusiv sprijin psihologic şi social.

“Codul aduce în prim plan şi necesitatea existenţei planului de supravieţuire după un diagnostic de cancer, dezvoltat de echipa multidisciplinară. În egală măsură, pacientul cu cancer are dreptul la servicii integrate de îngrijire paliativă şi suport, după cum este necesar, în oricare etapă a parcursului oncologic în care se află", a menţionat directorul Societăţii Internaţionale de Psiho-Oncologie (IPOS) şi Preşedinte al Asociaţiei pentru Servicii şi Comunicare în Oncologie, dr. Dégi L. Csaba.

viewscnt