Colegiul Medicilor din România cere decidenţilor politici măsuri şi investiţii publice în vederea asigurării de servicii medicale sigure de calitate pentru femeile însărcinate şi pentru nou-născuţi.
"Este nevoie de investiţii susţinute, inclusiv în resursă umană, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure şi de calitate, pe tot teritoriul ţării, pentru femeile însărcinate şi pentru nou-născuţi", a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, potrivit unui comunicat transmis de Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului.
"Cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, însă nu suficient de rapidă. Mai mult, vedem şi în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural şi cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferenţe să se reducă pe cât posibil", a completat profesorul.
Colegiul Medicilor mai solicită decidenţilor politici eforturi şi politici ample şi coerente la nivelul sistemului de sănătate pentru a asigura naşteri în siguranţă.
La nivel mondial, aproximativ 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină şi naştere. În plus, aproximativ 6.700 de nou-născuţi îşi pierd viaţa în fiecare an, adică 47% din toate decesele înregistrate la copii sub 5 ani. Circa 2 milioane de copii se nasc morţi an de an, iar în 40% dintre cazuri decesul intervine în timpul travaliului.
În 2020, în România au decedat 1.097 de copii cu vârsta sub 1 an, potrivit datelor actualizate ale Institutului Naţional de Statistică (INS). România a înregistrat în 2019 a doua cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, după Malta - 5,8 decese la 1.000 de naşteri, faţă de 3,4 decese la 1.000 de naşteri, media europeană.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, echipamentele medicale insuficiente, dar şi un număr insuficient de medici ar putea fi factori pentru această situaţie. În total, în România erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, şi 814 medici neonatologi.
În ceea ce priveşte specialitatea obstetrică-ginecologie, în România erau disponibile anul trecut 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, şi practicau 2.795 de medici.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, marcată vineri, este "Acţionaţi acum pentru o naştere în siguranţă şi cu respect".