Comisia Europeană a activat opţiunea de a cumpăra 80 de milioane de doze suplimentare ale vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de Moderna

Comisia Europeană a activat opţiunea de a cumpăra 80 de milioane de doze suplimentare ale vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de Moderna

Comisia Europeană a activat opţiunea de a cumpăra 80 de milioane de doze suplimentare ale vaccinului aîmpotrivaCovid-19 dezvoltat de compania americană Moderna. Vaccinul ar putea fi aprobat pentru punere pe piaţa Uniunii Europene la începutul anului viitor.

La finalul lunii noiembrie, Comisia Europeană a încheiat un acord cu Moderna pentru achiziţionarea a 160 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE - contract pentru 80 de milioane de doze şi o opţiune suplimentară pentru încă 160 milioane doze.

"Comisia Europeană şi-a exercitat opţiunea de a achiziţiona încă 80 de milioane de doze de vaccin mRNA-1273 pentru statele membre ale UE, ajungând la un total de 160 de milioane de doze de vaccin produse de Moderna", a precizat vineri Moderna, într-un comunicat remis 360medical.ro.

Vaccinul anti-Covid-19 al Moderna va fi autorizat de urgenţă în Statele Unite, după ce o comisie de experţi independenţi din afara autorităţii de reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentelor (FDA) a decis joi să recomande aprobarea vaccinului.

Vaccinul dezvoltat de Moderna va deveni al doilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat în statele occidentale, după cel al companiilor Pfizer şi BioNTech – autorizat în SUA în urmă cu o săptămână.

În UE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va lua în 6 ianuarie 2021 o decizia privind recomandarea de autorizare, mai devreme decât era programat (12 ianuarie).

"Apreciem încrederea pe care Comisia Europeană o arată faţă de compania Moderna şi vaccinul mRNA-1273, candidatul împotriva COVID-19, dovada fiind acest acord de creştere a cantităţii", a declarat directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.

"Pe măsură ce ne concentrăm atenţia pentru a ne pregăti de livrarea vaccinului, în aşteptarea unei opinii favorabile din partea EMA şi a altor autorităţi de reglementare, rămânem la fel de hotărâţi ca şi până acum să lucrăm cu guvernele şi cu partenerii la nivel mondial, în gestionarea acestei pandemii", a mai spus managerul.

Moderna şi-a actualizat şi ghidul de operare pentru distribuţia mRNA-1273 pentru a include transportul local în condiţii controlate în stare lichidă la 2-8°C.

"Această actualizare importantă uşurează activitatea logistică de transportare a vaccinului în locaţii mai îndepărtate şi asigură reducerea barierelor în calea vaccinării. Aşa cum s-a anunţat anterior, mRNA-1273 rămâne stabil la temperaturi standard, în cadrul unităţilor frigorifice, de la 2° la 8°C timp de 30 de zile", a precizat compania.

Aceste informaţii au fost furnizate într-o reuniune care a avut loc joi în SUA.

Moderna a anunţat că vaccinul anti-Covid-19 pe care l-a dezvoltat are o rată de eficacitate de 94,5%, potrivit rezultatelor studiului clinic de faza a III-a în care a fost testat.

Vaccinul Modern a fost dezvoltat folosind tehnologia mARN – care foloseşte material genetic al virusului, sau ARN mesager, pentru a declanşa reacţia sistemului imunitar.

viewscnt