Comisia Europeană a semnat joi al treilea contract de achiziţie de vaccinuri anti-Covid-19 pentru ţările din Uniunea Europeană cu grupul american Johnson & Johnson.
Potrivit Executivului UE, contractul prevede furnizarea de vaccinuri pentru imunizarea a 200 de milioane de persoane şi opţiunea suplimentară de a cumpăra vaccinuri pentru încă 200 de miliaoen de persoane.
Contractul era unul aşteptat, în condiţiile în care Comisia Europeană încheiase încă din luna august discuţiile cu Johnson & Johnson pentru rezervarea şi achiziţia de vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2 pentru statele membre ale UE.
România are rezervate 4,3% din dozele contractate de Comisia Europeană în numele statelor membre, deoarece are 4,3% din populaţia totală a blocului comunitar.
Este al treilea contract semnat de Comisia Europeană pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid-19, după contractul de achiziţie cu compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împreună cu Universitatea Oxford, şi cel cu cu compania franceză Sanofi, care dezvoltă un vaccin pentru coronavirusul SARS-CoV-2 împreună cu GlaxoSmithKline (Marea Britanie).
Vaccinul împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 dezvoltat de divizia Janssen a grupului american Johnson & Johnson este în prezent testat într-un studiu clinic de faza a II-a derulat în 3 state europene – Olanda, Germania şi Spania.
J&J are în derulare studii clinice pentru testarea vaccinului şi în SUA şi Belgia. Un amplu studiu clinic de faza a III-a, cu 60.000 de voluntari, este programat să se desfăşoare în state din America Latină.
Vaacinul dezvoltat de Johnson & Johnson foloseşte vectori virali pentru a genera un răspuns imun, abordare similară celei folosite de Universitatea Oxford/AstraZeneca.