Comisia Europeană a încheiat miercuri discuţiile exploratorii în vederea unui nou acord pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele membre ale Uniunii Europene, cu companiile BioNTech (Germania) şi Pfizer (SUA), care au dezvoltat în comun un vaccin împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.
În cazul în care vaccinul va fi aprobat, statele din UE vor dispune de un cadru contractual pentru a cumpăra 200 de milioane de doze de vaccin şi o opţiune suplimentară pentru încă 100 de milioane de doze.
România are rezervate 4,3% din dozele contractate de Comisia Europeană în numele statelor membre, deoarece are 4,3% din populaţia totală a blocului comunitar.
"Mă bucur să anunţ că am încheiat discuţiile cu BioNTech-Pfizer pentru achiziţia iniţială a 200 de milioane de doze din viitorul vaccin pentru coronavirus. Este a şasea companie farmaceutică cu care am încheiat discuţiile sau am semnat acorduri pentru vaccinuri potenţiale, într-o perioadă-record", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat al instituţiei.
"Şansele noastre de a dezvolta şi furniza un vaccin sigur şi eficient nu au fost niciodată mai mari, atât pentru europeni, cât şi pentru restul lumii", a completat oficialul.
Consorţiul dintre Pfizer şi BioNTech a lansat la finalul lunii iulie studiul clinic de faza a III-a în care testează eficienţa şi siguranţa vaccinului împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, fiind printre vaccinurile aflate în cea mai avansată fază de testare pe plan mondial.
Comisia Europeană a negociat cu mai multe companii farmaceutice care se află în fază avansată de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus şi, în afară de BioNTech-Pfizer, a ajuns la discuţii finale cu cinci companii – Sanofi (în parteneriat cu GSK), în 31 iulie, cu Johnson & Johnson, în 13 august, cu AstraZeneca (în parteneriat cu Universitatea Oxford) în 14 august (angajament prealabil de achiziţie), cu firma germană CureVac în 18 august şi cu Moderna în 24 august.
Totuşi, până acum a fost semnat un singur contract de achiziţie de vaccinuri anti-Covid-19 pentru statele din UE, cu compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împreună cu Universitatea Oxford. Contractul prevede furnizarea a 300 de milioane de doze de vaccin statelor membre ale Uniunii Europene şi o opţiune de cumpărare a încă 100 de milioane de doze.
Discuţiile cu celelalte companii sunt fost îngreunate de faptul că Executivul UE nu doreşte să acopere integral eventualele costuri legate de reacţiile adverse pe care le-ar putea avea vaccinurile – un risc important atunci când un nou produs farmaceutic este autorizat.
Comisia continuă discuţiile şi cu alţi producători de vaccinuri.