Numărul de noi cazuri de infecţie cu coronavirusul Covid-19 s-a menţinut la un nivel redus în China în ultima zi, însă focarele cu origine neclară din Coreea de Sud, Italia şi Iran se extind într-un ritm îngrijorător.
Ultimele date oficiale arată că până marţi dimineaţă s-au înregistrat 2.699 de decese şi circa 80.100 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.
În ultima zi (cazuri raportate marţi dimineaţă) au fost confirmate 508 de noi cazuri în China, în uşoară creştere faţă de nivelul din ziua precedentă, de 409 noi cazuri (raportarea de luni) – dar mult sub numărul mediu doin săptămânile anterioare, când erau anunţate mii de noi cazuri zilnic.
Şi numărul de decese înregistrate în ultima zi în China din cauza Covid-19 a scăzut la 71, cel mai redus număr din ultimele două săptămâni.
FOCARE ÎN AFARA CHINEI
Însă situaţia rămâne îngrijorătoare în alte părţi ale lumii, unde se extind mai multe focare ale epidemiei fără o origine clară legată de persoane din China sau de călătorii în ţara asiatică.
În afara Chinei, infecţia cu noul virus a fost confirmată până acum în 34 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Cambodgia, Nepal, Canada, Sri Lanka, Germania, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Italia, India, Suedia, Marea Britanie, Spania, Rusia, Belgia, Egipt, Iran, Israel, Liban, Irak, Bahrein, Kuweit, Afghanistan şi Oman.
COREEA DE SUD
Coreea de Sud este ţara din afara Chinei cu cele mai multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu 893 de cazuri confirmate şi 8 decese, doar în ultima zi fiind raportate 60 de noi cazuri.
În faţa extinderii epidemiei, autorităţile de la Seul au anunţat că va recurge la testarea masivă a membrilor unei secte creştine, considerată la originea noului focar, fiind vizate circa 200.000 de persoane.
Autorităţile sud-coreene se aşteaptă ca numărul persoanelor detectate cu Covid-19 să continue să crească, mai ales în legătură cu secta creştină din oraşul Daegu.
IRAN
Un alt focar îngrijorător a apărut în Iran, unde sunt deja confirmate 61 de persoane cu Covid-19 şi 14 decese – cel mai mare număr de decese în afara Chinei.
Numărul de persoane infectate ar putea fi mult mai mare, deoarece rata de deces din Iran calculată la numărul de cazuri confirmate este de 23%, mult peste nivelul din alte ţări (spre exemplu, 3,4% în China Continentală).
Mai grav, focarul din Iran s-a extins deja în statele vecine sau din apropiere. Începând de luni, cinci state au anunţat cazuri legate de călătorii în Iran sau de contacte cu cetăţeni iranieni: Kuweit (5 cazuri), Bahrein (2), Oman (2), Irak (1) şi Afghanistan (1).
ITALIA
În Europa, Italia stârneşte cele mai mari îngrijorări, cu 229 de cazuri confirmate până acum – cele mai multe în ultimele 3 zile – şi 7 decese raportate. Principalul focar se află în regiunile Lombardia şi Veneto.
După cazurile raportate în ultimele zile, Italia a devenit a treia ţară din lume după numărul de cazuri de infectare, după China şi Coreea de Sud.
Situaţia este, însă, considerată foarte gravă deoarece coronavirusul a ajuns în marile metropole ale peninsulei, fiind confirmate câteva cazuri în Milano, Torino şi Roma.
Pentru a limita extinderea epidemiei, guvernul italian a decis ca 11 localităţi din nordul Italiei, cele mai afectate de epidemie, să fie plasate în izolare, ieşirea şi intrarea fiind interzise. Potrivit autorităţilor italiene, peste 50.000 de locuitori trăiesc în oraşele plasate în carantină.
Toate persoanele decedate până acum în Italia erau în vârstă şi sufereau de alte afecţiuni.
Autorităţile italiene se lovesc de dificultăţi în identificarea traseului epidemiei deoarece nu au descoperit încă “pacientul zero”, de la care a pornit focarul epidemic din nordul Italiei.
Toate activităţile publice din zonele afectate şi din apropierea lor au fost interzise, iar magazinele, birourile, şcolile şi muzeele din zonele de focar au fost închise. De asemenea, evenimentele publice sau sportive din această perioadă au fost anulate, inclusiv Carnavalul de la Veneţia.
Epidemia a perturbat şi traficul feroviar şi rutier, mai multe trenuri şi curse de autocar fiind suspendate, relatează publicaţiile italiene.
Situaţia din Italia provoacă îngrijorări şi în alte state din Europa, inclusiv în România, deoarece circa 1 milion de români locuiesc în peninsulă.