Oficialii Uniunii Europene au convenit vineri, la Bruxelles, că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecţie pentru personalul medical şi substanţe dezinfectante necesare spitalelor, dar şi impunerea unor restricţii în ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei.
Vineri a avut loc o reuniune extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din UE - EPSCO, sub egida Preşedinţiei croate a Consiliului UE (PRES HR) -, la care a participat, din partea României, ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
În cadrul evenimentului, miniştrii sănătăţii din UE au discutat despre măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus luate de statele membre în această perioadă şi au realizat o evaluare a mecanismelor existente de răspuns la nivel european cu privire la această nouă ameninţare.
Statele membre ale UE, precum şi reprezentanţii instituţiilor europene, ai OMS, EMA şi ECDC au subliniat importanţa coordonării, colaborării şi schimbului de informaţii între statele blocului comunitar, în vederea unui răspuns unitar pentru limitarea răspândirii Covid-19.
"Toţi oficialii UE au fost de acord că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecţie pentru personalul medical şi substanţe dezinfectante necesare unităţilor sanitare, dar şi impunerea unor restricţii în ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei. Este nevoie de diseminarea continuă a informaţiilor către populaţie privind situaţia existentă şi măsurile de prevenire. În acest moment, nu există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente la nivel european", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
România a stabilit 4 scenarii de intervenţie în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu măsuri concrete pentru fiecare etapă a unei posibile pandemii.
În primele două scenarii sunt instituite măsuri de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor, cu accent pe depistare activă şi monitorizarea persoanelor care se întorc din zonele afectate.
În cazul în care pe teritoriul ţării se va identifica transmiterea susţinută pe scară largă, cu creşterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate, vor fi aplicate un alt tip de măsuri prevăzute în scenariile cele mai severe.
"La fel ca şi celelalte state membre, România aplică măsurile necesare pentru limitarea infecţiilor cu noul Covid -19. Rămânem, în continuare, vigilenţi cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre şi instituţiile UE, ECDC, EMA, dar şi cu OMS, în vederea asigurării protecţiei sănătăţii publice pentru cetăţenii europeni la cel mai înalt nivel", a declarat Victor Costache, citat într-un comunicat.
România are în prezent 8 cazuri confirmate cu infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.