Numărul de noi cazuri de infecţie cu coronavirusul Covid-19 a scăzut abrupt în ultima zi, la mai puţin de 400, în principal ca urmare a unei noi schimbări a metodei de diagnostic decise de autorităţile chineze.
Ultimele date oficiale arată că până joi s-au înregistrat 2.128 de decese şi circa 75.700 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.
În ultima zi (cazuri raportate joi dimineaţă) au fost confirmate 394 de noi cazuri în China – cel mai mic număr zilnic din 23 ianuarie şi până acum -, comparativ cu 1.749 în ziua precedentă (raportarea de miercuri).
Autorităţile chineze au schimbat în 12 februarie metoda de diagnosticare, permiţând confirmarea cazurilor prin scanări CT, mai rapide şi care dezvăluie infecţii pulmonare.
Anterior, autorităţile din provincia Hubei au permis confirmarea infecţiilor cu coronavirus doar prin teste ARN, însă procesarea acestora poate dura mai multe zile. ARN, sau acid ribonucleic, poartă informaţii genetice care permit identificarea organismelor precum virusurile.
Însă autorităţile au decis acum revenirea la metoda de diagnosticare doar prin teste ARN, care ar fi mai sigure.
Schimbările de metode de diagnosticare decise de autorităţile din China ridică întrebări multor experţi independenţi în legătură cu acurateţea datelor oficiale prezentate până acum.
EXTINDERE ÎN AFARA CHINEI
În afara Chinei, infecţia cu noul virus a fost confirmată în 27 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Cambodgia, Nepal, Canada, Sri Lanka, Germania, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Italia, India, Suedia, Marea Britanie, Spania, Rusia, Belgia, Egipt şi Iran.
În Iran, autorităţile au anunţat că două persoane au murit miercuri din cauza infecţiei cu coronavirus - deşi până marţi nu era confirmat niciun caz de infecţie cu Covid-19 pe teritoriul iranian.
În Europa, 45 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în 8 state: Germania (16), Franţa (12), Marea Britanie (9), Italia (3), Spania (2), Finlanda (1), Suedia (1) şi Belgia (1).
În afara Chinei (inclusiv Hong Kong, unde au fost confirmate 2 decese) au fost raportate decese în cinci ţări: Iran, Filipine, Japonia, Taiwan şi Franţa.
SURSA INFECŢIEI
Analiza genomică realizată de experţi a relevat că noul coronavirus din China provine de la lilieci, ca şi SARS şi MERS, fiind transmis la om printr-o gazdă intermediară.
Vineri, cercetătorii de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud au anunţat, în urma unui studiu, că noul coronavirus a fost transmis de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinului, singurul mamifer cu solzi din lume, care a servit drept gazdă intermediară.