Cursuri online de management de caz pentru asistenţii medicali comunitari

Cursuri online de management de caz pentru asistenţii medicali comunitari

Asociaţia Prader Willi din România anunţă lansarea unor cursuri online de management de caz pentru asistenţii medicali comunitari din România. 120 de specialişti din comunitate din judeţele Teleorman şi Gorj vor urma cursuri de management al bolilor rare.

Cursurile fac parte din proiectul de educaţie non-formală “FORMrare: formarea permanentă a asistenţilor medicali comunitari în managementul de caz pentru bolile rare”, care răspunde nevoii de instruire, formare şi orientare a pacienţilor cu boli rare către serviciile de diagnostic şi îngrijire de care au nevoie şi implicit, reducerea timpului de aşteptare pentru pacient şi familie până la diagnostic şi integrare în serviciile de care au nevoie.

,,Consecinţele nerezolvării problemei sunt acelea că pacienţii vor rămâne pierduţi în sistemul medical şi social. Povara economică, psihologică şi socială va rămâne în familie şi comunitate iar calitatea vieţii acestor familii va fi foarte scăzută”, a precizat Dan Dorica, coordonatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Prader Willi din România (APWR).

Proiectul vine în continuarea acţiunilor Asociaţiei Prader Willi din România pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor cu boli rare la servicii de îngrijire de calitate, pornind de la:

  1. crearea Centrului NoRo şi formarea unei echipe interdisciplinare de specialişti care asigură servicii de îngrijire integrată pentru pacienţii cu boli rare,
  2. formarea managerilor de caz ai persoanelor cu boli rare printr-un model integrat de îngrijire, centrat pe nevoile pacienţilor cu boli rare prin implementarea managementului de caz, stabilirea unor parteneriate solide şi sustenabile între instituţiile publice, entităţile private şi organizaţiile societăţii civile.
  3. formarea asistenţilor medicali comunitari în managementul de caz în bolile rare prin intermediul a două proiecte finanţate de către US Ambassy (din judeţele Tulcea şi Botoşani) şi Raifeissen Comunităţi (din judeţele Sălaj, Bihor, Satu Mare Alba, Arad).

,,Aceste oportunităţi de finanţare ne-au dat ocazia de a ne acredita în metodologia ECHO (Extention of Community Healthcare Outcome), care urmăreşte învăţarea prin schimbul de bune practici între participanţii la întâlnirile organizate în mediul online. Folosind metodologia propiu zisă am reuşit să formăm în managementul de caz pentru pentru boli rare şi asistenţii medicali comunitari din Judeţul Bistriţa”, a afirmat Dorica Dan.

Cursurile online vor folosi metodologia ECHO în formarea a 120 de asistenţi medicali comunitari din Teleorman şi Gorj, având astfel până la finalul proiectului un număr total de 370 de asistenţi medicali comunitari din 10 judeţe din România.

Proiectul, finanţat prin programul “ Raiffeisen Comunităţi 2021”, susţinut de Raiffeisen Bank S.A, îşi propune asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor la nivel naţional prin extinderea reţelelor de suport în comunitate pentru pacienţii cu boli rare în cele două judeţe noi.

viewscnt