Dispozitivele cu ultraviolete UV-C folosite în prezent pentru dezinfecţie sunt eficiente în eliminarea coronavirusului SARS-CoV-2 de pe suprafeţe şi, posibil, din aer şi apă, arată mai multe teste făcute de cercetători americani.
Cercetătorile au fost realizate de consorţiul Solid State Lighting & Energy Electronics Center (SSLEEC) din cadrul Universităţii California din Santa Barbara, care include mai multe companii.
“Una dintre principalele aplicaţii este pentru sectorul medical – dezinfectarea echipamentului de protecţie al personalului medical”, afirmă cercetătorul Christian Zollner, specializat în folosirea tehnologiei UV LED pentru dezinfecţie, citat de sciencedaily.com.
Consorţiul creat în jurul SSLEEC lucrează de mai mult timp la folosirea tehnologiei LED ultraviolet, iar la începutul lunii aprilie firma Seoul Semiconductor a anunţat că testele realizate au arătat că tehnologia sa sterilizează în proporţie de 99,9% suprafeţele de noul coronavirus în doar 30 de secunde.
Tehnologia a fost “împrumutată” din industria auto, unde lămpile UV LED sunt folosite de mult timp pentru sterilizarea interioarelor maşinilor.
Totuşi, nu orice tip de lumină ultravioletă (UV) este utilă pentru distrugerea patogenilor. Cele mai răspândite tipuri de lumină UV - UV-A şi UV-B – ajung în mod natural pe Pământ de la soare, însă doar tipul mai rar şi artificial – UV-C – are capacitatea de a purifica apa şi de a distruge microbii.
“Lumina UV-C cu lungimea de undă 260 - 285 nm, relevantă pentru tehnologiile actuale de dezinfecţie, este dăunătoare pentru pielea oamenilor, aşa că este folosită doar acolo unde nu se află nicio persoană în timpul dezinfecţiei”, a explicat Zollner.
De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că nu trebuie folosite lămpi cu UV-C pentru dezinfecţia mâinilor sa a altor părţi ale corpului, deoarece chiar şi o expunere scurtă la UV-C poate cauza arsuri mai ales la nivelul ochilor.
Totuşi, tehnologia lămpilor cu UV-C pentru dezinfecţie nu a atins încă potenţialul său deplin. Într-un articol publicat în ACS Photonics, echipa de cercetători au prezentat o metodă mai bună de a fabrica lămpi de înaltă calitate cu LED UV-C, ce presupune depunerea unui film din nitrură de aluminiu-galiu (AlGaN), un aliaj semiconductor, pe un substrat de carbid de siliciu (SiC).
În prezent, cele mai multe tehnologii de fabricare folosesc un substrat de safir. Noua tehnologie prezentată permite fabricarea unor dispozitive de dezinfecţie cu lumină UV-C mai ieftine şi în număr mare.
Apariţia pandemiei de coronavirus a adus o nouă dimensiule acestei tehnologii, pentru că nevoia de dispozitive de dezinfecţie şi decontaminare a devenit foarte mare.
Echipa de cercetători care a demonstrat că dispozitivele cu lumină UV-C sunt eficiente pentru distrugerea coronavirusului propune integrarea acestora în sisteme care să le activeze atunci când nicio persoană nu este prezentă.
“Acest lucru va furniza o metodă ieftină, nepoluantă şi confortabilă de a dezinfecta spaţii publice, magazin, locuinţe şi spitale”, afirmă Zollner.
Roboţi de dezinfecţie cu UV-C au fost deja testaţi în spitale din Wuhan.