Experţii francezi se aşteaptă la un al doilea val al epidemiei de coronavirus, care ar putea afecta şi tinerii

Experţii francezi se aşteaptă la un al doilea val al epidemiei de coronavirus, care ar putea afecta şi tinerii

Experţii francezi se aşteaptă la un al doilea val al epidemiei de coronavirus, care va afecta şi tinerii, spre deosebire de situaţia actuală, în care persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile.

“Toţi specialiştii ne-au spus că, în ciuda eforturilor nastre pentru a-l opri, virusul continuă să se extindă. Ştiam acest lucru şi ne temeam de această evoluţie. Boala va lovi în primul rând persoanele cele mai vulnerabile. Apoi, un posibil al doilea val i-ar putea lovi puţin mai târziu pe cei mai tineri, mai puţin expuşi bolii”, a declarat joi seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, într-un discurs televizat în faţa naţiunii, citat de publicaţia Le Figaro.

Preşedintele i-a avertizat pe francezi că epidemia se află abia la început, în condiţiile în care accelerează şi se intensifică peste tot în Europa.

“Urgenţa este să-i protejăm pe compatrioţii noştri cei mai vulnerabili. De aceea trebuie să continuăm să câştigăm timp şi să-i urmărim pe cei mai vulnerabili”, a mai spus preşedintele Franţei, care a asigurat că guvernul de la Paris va mobiliza toate resursele financiare necesare pentru a face faţă situaţiei.

Macron a încercat să-i asigure pe francezi că studiile în curs vor avea ca rezultat obţinerea unui tratament pentru Covid-19.

“Sunt în curs studii pentru producerea de diagnostice rapide şi eficiente. Mai multe piste de tratament sunt studiate. Protocoalele au fost demarate”, a afirmat Macron.

“Europa are toate atuurile pentru a oferi lumii un antidot la Covid-19”, a mai spus preşedintele Franţei, care a menţionat, totuşi, că este nevoie de multe luni până la obţinerea unui vaccin.

Franţa este a treia ţară din Europa, după Italia şi Spania, ca număr de cazuri de infecţie de coronavirus. Până acum au fost confirmate în Franţa 2.876 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 61 de decese.

POSIBILĂ CIRCULAŢIE CICLICĂ

Recent, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că circulaţia coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea fi ciclică, înregistrând un vârf în perioada aprilie-mai, o scădere în vară şi apoi o revenire la iarnă.

În rândul epidemiologilor americani s-a creat, de altfel, un consens că cea mai probabilă evoluţie a acestei epidemii este transformarea într-o boală sezonieră – al cincilea coronavirus “endemic”.

În cazul celor 4 coronavirusuri tradiţionale, oamenii infectaţi nu dezvoltă imuunitate pe termen lung după vindecare.

Din această cauză, epidemiologii din SUA se aşteaptă la o evoluţie similară în cazul în care severitatea Covid-19 se menţine la nivelul actual: sezonul de răceală şi gripă ar putea deveni în următorii ani “sezonul de răceală, gripă şi Covid-19”.

Un studiu realizat de medici din Wuhan arată că  vârsta înaintată, apariţia unor simptome de septicemie şi existenţa unor tulburări de coagualare a sângelui la internare sunt factori de risc asociaţi cu un risc mai mare de deces din cauza Covid-19.

viewscnt