Germania face pregătiri pentru vaccinarea anti-Covid-19 în masă a populaţiei

Germania face pregătiri pentru vaccinarea anti-Covid-19 în masă a populaţiei

Germania a demarat pregătirile pentru vaccinarea anti-Covid-19 în masă a populaţiei, care ar putea avea loc în săli de exploziţie sau în terminalele aeroporturilor, după ce un vaccin va fi aprobat şi va fi disponibil. 

Guvernul de la Berlin estimează că primele vaccinuri pentru Covid-19 vor fi disponibile la începutul anului 2021, iar autorităţile din cele 16 landuri ale ţării au primit termen limită până la 10 noiembrie pentru a stabili 60 de facilităţi care vor fi folosite ca centre de depozitare şi de livrare.

Strategia naţională de vaccinare, aprobată de guvern săptămâna trecută, prevede că landurile germane trebuie să identifice centre de vaccinare centralizată care vor fi suplimentate cu echipe mobile, care vor vaccina persoanele aflate în centre de îngrijire.

Guvernul a decis să adopte o strategie centralizată de vaccinare din cauza provocărilor logistice enorme, legate de cantităţi reduse de vaccinuri livrate în prima fază şi de condiţiile stricte şi complexe de depozitare a dozelor de vaccin.

Spre exemplu, vaccinurile mARN, printre cele aflate în cele mai avansate faze ale studiilor clinice, trebuie depozitate la o temperatură de -80 de grade Celsius.

În landuri cu dimensiuni mai mici, precum Hamburg şi Bremen, autorităţile caută amplasamente centrale, uşor accesibile, precum centrele de expoziţii, în care vaccinurile pot fi depozitate şi în care vaccinarea unui număr mare de persoane poate fi realizată.

"Căutăm clădiri cu dimensiuni mari, spaţioase, precum terminale de aeroport sau centre de expoziţii", a delcarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din landul Hamburg, citat de Reuters.

În schimb, landurile mai mari şi mai rurale, precum Baden-Wuerttemberg şi Schleswig-Holstein, intenţionează să distribuie dozele de vaccin din centrele de depozitare către localităţi.

În Germania, Institutul Robert Koch a fost însărcinat să stabilească grupurile vulnerabile care vor fi vaccinate primele, între care se numără personalul medical din linia întâi.

În faza a II-a, când un număr mai mare de doze de vaccin va fi disponibil, categorii mai largi ale populaţiei vor putea fi vaccinate de către medicii de familie.

Un  registru electronic va înregistra toate persoanele vaccinate, iar o aplicaţie pentru smatrphone va permite celor vaccinaţi să raporteze eventualele reacţii adverse.

Abordarea centralizată a Germaniei, care ar putea fi urmată şi de Franţa, este complet diferită de cea a Italiei, ţară în care autorităţile şi-au propus să utilizeze infrastructura medicală existentă pentru a vaccina populaţia împotriva Covid-19.

Italia va realiza vacinarea la cei 50.000 de medici de familie, 14.000 de medici pediatri şi în centre locale de vaccinare din birourile de sănătate publică deschise în localităţile din ţară.

În Italia sunt administrate în fiecare an circa 30 de milioane de doze de vaccin copiilor şi adulţilor, astfel că guvernul de la Roma consideră că infrastructura actuală permite şi vaccinarea rapidă a populaţei anti-Covid-19.

viewscnt