Ghid de practică clinică privind managementul respirator al pacienţilor cu slăbiciune neuromusculară

Ghid de practică clinică privind managementul respirator al pacienţilor cu slăbiciune neuromusculară

Colegiul american al specialiştilor în medicina toracică  (CHEST) a publicat luni un nou ghid de practică clinică privind managementul respirator al pacienţilor cu slăbiciune neuromusculară.

Recomandările ghidului includ ventilaţia piesei bucale (MPV), tranziţia la ventilaţia mecanică la domiciliu, gestionarea secreţiilor salivare şi terapiile de degajare a căilor respiratorii.

Recomandările sunt susţinute de Asociaţia Americană de Asistenţă Respiratorie, Societatea Toracică Americană (ATS), Academia Americană de Medicină a Somnului şi Societatea Toracică Canadiană.

Slăbiciunea muşchilor respiratori reprezintă o preocupare serioasă la pacienţii cu boli neuromusculare, întrucât poate duce la o ventilaţie inadecvată, hipoventilaţie nocturnă şi incapacitatea de a mobiliza secreţiile, fiind frecvent o cauză de deces la această populaţie, spune dr. Akram Khan, autorul principal al ghidului, un specialist în medicină pulmonară, alergii şi terapie critică, la Universitatea Oregon de Sănătate şi Ştiinţe (Health & Science).

Specialiştii anticipează că acest ghid va standardiza şi îmbunătăţi îngrijirea oferită pacienţilor cu boli neuromusculare şi slăbiciune ulterioară.

În baza a 128 de studii, grupul de experţi a generat 15 recomandări gradate.

Printre recomandările evidenţiate, Ghidul include următoarele:

  • Pentru pacienţii cu boli neuromusculare (NMD) şi insuficienţă respiratorie cronică, recomandăm utilizarea ventilaţiei neinvazive (VNI) pentru tratament. (Recomandare puternică)
  • Pentru pacienţii cu NMD care necesită VNI, sugerăm individualizarea tratamentului cu VNI pentru a atinge obiectivele de ventilaţie. (Recomandare condiţionată*)
  • Pentru pacienţii cu NMD cu risc de insuficienţă respiratorie, sugerăm testarea funcţiei pulmonare la minimum o dată la 6 luni, în funcţie de evoluţia NMD specifice. (Recomandare condiţionată)
  • Pentru pacienţii cu NMD şi sialoree (producţie excesivă de salivă), sugerăm o încercare terapeutică a unui medicament anticolinergic ca terapie de primă linie, cu utilizare continuă numai dacă există beneficii percepute în comparaţie cu efectele secundare. (Recomandare condiţionată)

*O recomandare condiţionată este o recomandare pentru care panelul concluzionează că efectele dezirabile ale aderării la o recomandare depăşesc probabil efectele nedorite.

Fiecare recomandare este clasificată ca fiind puternică, menţionată ca „recomandată", sau condiţionată, menţionată ca „sugerată".

Grupul de experţi oferă recomandări gradate atunci când există suficiente dovezi şi declaraţii consensuale negradate în domenii despre care s-a considerat că justifică o îndrumare, în ciuda unui grad insuficient de dovezi.

Întreaga listă de recomandări pot fi accesate prin intermediul site-ului web al revistei CHESTcu menţiunea că Ghidurile sunt destinate informării generale, nu reprezintă sfaturi medicale şi nu înlocuiesc îngrijirea medicală profesională şi sfatul medicului, care ar trebui să fie întotdeauna solicitate pentru orice afecţiune medicală.

viewscnt