Guvernele din UE vor acoperi o parte din costurile privind reacţiile adverse la vaccinul anti-Covid-19 furnizat de AstraZeneca

Guvernele din UE vor acoperi o parte din costurile privind reacţiile adverse la vaccinul anti-Covid-19 furnizat de AstraZeneca

Guvernele din Uniunea Europeană vor acoperi costurile peste un anumit prag privind reacţiile adverse la vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca, prevede contractul încheiat între Comisia Europeană şi compania farmaceutică britanică încheiat în luna august.

Comisia Europeană a semnat până acum două contract ede aprovizionare cu vaccinuri anti-Covid-19 a statelor din UE, cu companiile AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împreună cu Universitatea Oxford, şi cu Sanofi (Franţa), care colaborează cu GlaxoSmithKline (Marea Britanie).

Însă cele două contracte conţin clauze diferite şi reflectă strategii distincte ale grupurilor farmaceutice pentru a-şi asigura protecţie în faţa unor costuri legate de eventuale reacţii adverse neprevăzute, a declarat un oficial european, pentru Reuters.

Astfel de condiţii contractuale sunt acceptate de Comisia Europeană în funcţie de preţul de achiziţie al vaccinurilor.

"Dacă o companie cere un preţ mai mare, nu oferim aceleaşi condiţii", a precizat oficialul UE care a fost implicat în negocieri, potrivit Reuters.

Reacţiile adverse neaşteptate ce apar după aprobarea unui medicament sau vaccin sunt rare, dar viteza cu care sunt dezvoltate vaccinurile anti-Covid-19 cresc riscul apariţiei unor astfel de situaţii.

Astfel, potrivit acordului între Comisia Europeană şi AstraZeneca, compania farmaceutică va plăti costurile izvorâte din litigii legale legate de reacţii adverse neprevăzute până la un  anumit prag, iar costurile peste acest prag vor fi acoperite de guvernele din UE care vor primi vaccinuri ale producătorului britanic.

Costurile prevăzute în contract sunt cele legale şi despăgubirile decise de instanţe.

În schimb, contractul dintre Sanofi şi Comisia Europeană are prevederi diferite, în condiţiile în care şi preţul cerut de compania franceză este mai mare. Astfel, Sanofi va fi responsabilă integral de eventualele despăgubiri legate de eventuale reacţii adverse neprevăzute.

Statele membre ale UE vor plăti 2,5 euro pe o doză de vaccin anti-Covid-19 furnizată de AstraZeneca, în timp ce o doză de vaccin furnizată de Sanofi costă aproape 10 euro. Ambele vaccinuri necesită două doze pentru imunizarea unei persoane.

Comisia Europeană a plătit un avans de 336 milioane euro către AstraZeneca pentru a asigura furnizarea a 400 de milioane de doze şi un avans de 324 milioane euro către Sanofi pentru 300 milioane de doze.

viewscnt